• 1

Još jedno veliko otkriće: U središtu Mlečnog puta uočeni gigantski mehuri

Naučnici su opisali strukturu u obliku peščanog sata, a kako su naveli, dugačka je na stotine svetlosnih godina

  • 1

Međunarodni tim koji koristi Južnoafricku opservatoriju za radio astronomiju i "MeerKAT" teleskop saopštio je da je otkrio par ogromnih mehura u središtu Mlečnog puta, koji izgledaju kao veliki peščani sat.

Naučnici smatraju da je to jedna od najvećih struktura koja je ikada zapažena u našoj galaksiji i da je verovatno rezultat visokoenergetske erupcije koja se dogodila u blizini supermasivne crne rupe Mlečnog puta pre više miliona godina.

Uprkos tome što već dugo postoji u našoj matičnoj galaksiji, tek je odnedavno moguće uociti je, zahvaljujuci naprednim instrumentima teleskopa, koji mogu detektovati radio emisiju čak i kroz guste oblake svemirske prašine.

Naučnici su u novom radu objavljenom ove nedelje u časopisu Nejčer opisali strukturu u obliku peščanog sata, a kako su naveli, dugačka je na stotine svetlosnih godina.

- Središte naše galaksije je relativno mirno u poređenju sa drugim galaksijama sa vrlo aktivnim centralnim crnim rupama - rekao je Ijan Hejvud sa Univerziteta u Okfordu, glavni autor studije, prenosi RTS.

Mlečni put

Foto: Igor Pirković

- Uprkos tome, centralna crna rupa Mlecnog puta može, s vremena na vreme, postati netipično aktivna. Moguće je da je jedna takva aktivnost pokrenula dogadaje koji su rezulturali konstrukcijom nalik na pešcani sat - objasnio je Hejvud.

Prema mišljenju članova istraživačkog tima, novo otkriće bi moglo pomoći u rešavanju prethodnih misterija, pružajuci odgovore o prirodi i nastanku magnetnih filamenata koji su primećeni još osamdesetih godina prošlog veka.

Ove strukture su duge desetine svetlosnih godina i široke su jednu svetlosnu godinu.

- Radio mehuri otkriveni ''MeerKAT-om'', sada mogu da rasvetle poreklo filamenata“, rekao je Farhad Jusef-Zadeh sa Univerziteta "Northwestern".

Više od 100 filamenata je u relaciji sa novootkrivenim mehurima. Tim naučnika je vršio ultra-precizna osmatranja centra naše galaksije otkrivši da su „mehuri - blizanci“ skoro jednaki i po obimu i po obliku, što sugeriše da su nastali tokom nasilnog praska.

"Ovi ogromni mehuri do sada su bili sakriveni odsjajem izuzetno svetlih radio emisija iz centra galaksije“, rekao je Fernando Kamilo iz Južnoafričke astronomske opservatorije u Kejptaunu.

On je dodao da smo ovim neočekivanim otkrićem postali svedoci manifestovanja procesa kao što su galaktičko odlivanje energije i materije u Mlečnom putu.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin R.S

    Muka mi je od ovih lazi i izmisljotina bez ikakvih dokaza. More koje je duboko 11 km nisu ispitali, a glupiraju se ovakvim izjavama.

    6
    5

    Podelite komentar

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima