• 0

Neverovatno: Rupa u ozonskom omotaču najmanja u poslednje tri decenije

Rupa se trenutno nalazi daleko od tačke Južnog pola

  • 0
Rupa u ozonskom omotaču najmanja u poslednje tri decenije

Foto: ecmwf.int

Rupa u ozonskom omotaču iznad Anktartika ove godine bi mogla da bude najmanja u prethodne tri decenije, procenjuju naučnici.

Posmatranja ispuštanja gasa visoko u atmosferu pokazuju da se ove godine nije otvorila onako kako se to obično dešava.

Kopernikus služba za posmatranje atmosfere (CAMS), pri Evropskoj uniji, saopštila je da je trenutno rupa duplo manje površine nego što je prosek za sredinu septembra.

Rupa se trenutno nalazi daleko od tačke Južnog pola.

CAMS stručnjaci predviđaju da će se narednih dana rupa dodatno smanjiti.

Ozon je molekul sastavljen od tri atoma kiseonika i on filtrira štetne ultraljubičaste sunčeve zrake. Ovaj gas se stalno stvara i uništava u stratosferi, otprilike 20 do 30 kilometara iznad površine Zemlje.

U nezagađenoj atmosferi, ovaj ciklus stvaranja i rastvaranja je uravnotežen. Ali hemikalije koje sadrže hlor i brom, a nastaju usled ljudskih aktivnosti, narušavaju tu ravnotežu.

Rezultat toga je gubitak ozona i on je najveći upravo iznad Antarktika svake godine u septembru i oktobru.

Montrealskim protokolom potpisanim 1987. godine zabranjene su najštetnije hemikalije kako bi se rešio problem sa rupom u ozonskom omotaču.

ozonska rupa

Foto: wikipedia / allefant

Prošle nedelje rupa je bila površine oko pet miliona kvadratnih kilometara. Prošle godine u ovo vreme bila je četiri puta veća, a 2017. površina je iznosila deset miliona kvadratnih metara.

Vensan Anri Peu, koji se nalazi na čelu CAMS, kaže da su ovogodišnji rezultati ohrabrujući, ali da nema mesta za opuštanje.

Kako navodi, oporavak ozonskog omotača zavisi od klimatskih promena jer dugoročno hlađenje u stratosferi može da odloži proces. Takođe, ne može se isključiti ni mogućnost neautorizovane emisije supstanci koje štetno utiču na ozon.

- U stvari, emisija druge hlorom najbogatije hemikalije - hloroflougljenika je zabeleženo prošle godine - rekao je on.

- Veoma je važno da na međunarodnom nivou nastavimo da pratimo šta se dešava sa ozonskim omotačem i beležimo promene na godišnjem nivou - dodao je Peu, a prenosi BBC na srpskom.

CAMS prikuplja podatke zahvaljujući EU svemirskoj letelici Sentinel 5P i Metop meteorološkim satelitima koji redovno nadleću Južni pol.

Omotač svake godine počinje da se tanji iznad Antarktika kada prođe zima.

Naučnici kažu da iako je ove godine takođe počeo da se tanji čak i ranije od očekivanog perioda, proces je zaustavljen zbog iznenadnog zagrevanja u visokoj atmosferi.

Prošle godine na skupu Svetske meteorološke organizacije o ovom problemu naučnici su saopštili da bi oko 2060. mogao da se vrati na nivo na kojem je bio pre 1970-tih godina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima