• 1

Ženka morža napala i potopila ruski čamac: Želela da odbrani svoje mladunce, pa nastao potpuni haos

Mornari i naučnici uspeli su da se spasu nepovređeni

  • 1

Gumeni čamac severne flote ruske mornarice koja je u zajedničkoj misiji sa Ruskim geografskim društvom u Severnom ledenom okeanu potonuo je posle napada morža, a mornari i naučnici su uspeli da se spasu nepovređeni.

Mornari Severne flote i naučnici Ruskog geografskog društva bili su na misiji u Zemlji Franca Jozefa, arhipelagu na dalekom severu Rusije u Severnom ledenom okeanu. Arhipelag čini 191 ledeno ostrvo, koje je udaljeno samo 900 kilometara južno od Severnog pola.

Grupa od nekoliko članova ekspedicije nalazila se u gumenom čamcu kojim su se prevozili do rta Heler kada ih je napala razjarena ženka morža.

- Verovatno je u strahu za svoje mladunce napala naš gumeni čamac. Čamac je potonuo, ali izbegnuta je tregedija zahvaljujući brzoj reakciji vođe odreda. Svi učesnici su bezbedno stigli do obale - navodi se u saopštenju Geografskog društva.

Slično saopštenje je izdala i pres služba Severne flote, dodavši da je dobro koordiniranim akcijama vojnika čamac uspeo da pristane, a da životinja nije povređena.

Ova ekspedija pokušava da istraži puteve polarnih istraživača koji su ovuda plovili pre više od jednog veka i pokušavali da opišu ovaj pusti, zaleđeni arhipelag.

Geografsko društvo naglašava da i ovaj napad morža koji su oni doživeli govori koliko je ova oblast opasna po ljude. Osim izbegavanja divljih životinja, istraživači su takođe morali da izbegavaju oluje i prežive ekstremno niske temperature.

Video: Neodoljivo zviždanje bebe morža

(Telegraf.rs/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima