• 5

Dve porodice čuvaju tajnu s dna Ohridskog jezera - kunu se da će je odneti u grob

Samo dve porodice znaju najveću ohridsku tajnu - a kunu se kako će je sa sobom poneti u grob

  • 5

U samom srcu severne Makedonije, u malenom i prekrasnom gradiću Ohridu, leži jezero koje svojom lepotom, ali i skrivenim bogatstvom fascinira sve posetioce.

Naime, Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi, dom je proslavljenog bisera. Ohridske bisere nosila je i kraljica Elizabeta II, danska kraljica Margaret II, Jelena Savojska od Italije, ali i pokojna princeza Dajana, a ne postoje biseri na svetu s kojima biste ih slučajno mogli zameniti.

Tajnu znaju samo muški naslednici

U čemu je tajna? Na to pitanje odgovor imaju tek retki - dve porodice koje čuvaju gradsku tajnu generacijama, a daju i zakletvu da će je poneti sa sobom u grob.

Sam način izrade bisera poznat je jedino članovima određenih porodica, a tajna se uspešno čuva od dvadesetih godina 20. veka. Biseri se prave od ljuski ribe plašice, endemskoj vrsti jezera Ohrid, a zanimljivo je da se "recept" za izradu prenosi samo muškim naslednicima.

Osim plašice, u Ohridu živi još čak 212 endemskih vrsta

Priča počinje 1924., kad je ruski vojnik koji je boravio na Ohridu znao tajni recept izrade bisera iz svoje porodice u domovini, gde se nalazi jezero sa sličnim ribama. Porodice Talev i Filev su jedine dve porodice koje izrađuju prave i originalne ohridske bisere. Do današnjeg dana su uspeli zadržati ručnu proizvodnju, a rade samo s prirodnim materijalima.

Još jedna zanimljivost je kako biseri inače imaju vek trajanja 150 godina, ali oni s Ohrida su večni. Biseri su izrađeni od sto posto organskog materijala, od školjke, dok je druga važna karakteristika zaštita bisera od soli iz znoja, koja se izrađuje od ljuski ribe iz jezera. Tajna ohridskih bisera je u emulziji, čija receptura je ono što se smatra strogo čuvanim podatkom.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Komentari

  • Ljubica

    Ja sam makedonska i sta dobiju sto cuvaj tajnu onda neka je nose i neka prestanu izrada, ohridskih bisera ko ce da ima korist NIKO

  • Гидри

    Охридско језеро, бисер природе... Ко није био, пропустио је много...

  • DVADESETDVOJKA

    Te porodice da nisu rekle da cuvaju tajnu niko ne bi ni znao da te tajne postoje.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima