≫ 

Beograd postoji i u zemlji pored Srbije i spada u njene najlepše gradove: Ima srpsko groblje i crkvu

Stolni Beograd istorijski je poznat kao drevna prestonica mađarskih kraljeva

  • 2
Sekešfehervar Foto: Wikimedia/Civertan Grafikai Stúdió

Da li ste ikada čuli za grad Sekešfehervar? Nalazi se u Mađarskoj, nedaleko od Budimpešte... U stvari, to je mađarsko ime grada transkribovano na naš jezik, i verovatno nećete moći da ga izgovorite ponovo bez čitanja slovo po slovo.

Ali zato, ovaj grad ima i svoj srpski naziv - Stolni Beograd! Tako je upisan i na srpskim Google mapama i verovatno nikome ko govori srpski to neće biti teško da izgovori.

To je deveti po veličini mađarski grad, tek nešto je veći od Subotice, ali istorijski je poznat kao drevna prestonica mađarskih kraljeva.

Sekešfehervar Foto: Wikimedia/Hide-sp

Njegovo komplikovano ime na mađarskom zapravo znači Beli zamak sa prestolom. Tako je u srpskom jeziku ovaj grad poznat kao Stolni Beograd, a u slovačkom Stoličný Belehrad.

Na latinskom je ime najjednostavnije - Alba Regia, dok je nemački možda i teži prevod od mađarskog originala Stuhlweißenburg.

U ovom gradu, koji datira iz 10. veka, krunisano je čak 43 mađarskih vladara. Tokom 16. i 17. veka grad je pao u ruke Osmanlija, pa je tako poprimao i orijentalni izgled.

Srpska crkva Stolni Beograd Foto: Google Maps

U ovom gradu tokom istorije živeo je i značajniji broj Srba, a opstala je čak i jedna srpska crkva, koja je umalo bila porušena šezdesetih godina.

U gradu postoji i srpsko pravoslavno groblje.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA