≫ 

Menja se karta sveta: Ruska ekspedicija pronašla 5 novih ostrva na Arktiku

Nakon ekspedicije ostrva, koja su sve do sada bila skrivena ispod ledenjaka, ucrtana su na karte, ali im još nisu data imena

  • 1

Ruska je mornarica objavila kako je otkrila pet novih ostrva koji su se "pokazali' nakon topljenja ledenjaka u udaljenim krajevima Arktika.

Nakon ekspedicije ruske vojske u avgustu i septembru ove godine ostrva, koja su sve do sada bila skrivena ispod ledenjaka, ucrtana su na karte, ali im još nisu data imena, potvrdio je zapovednik ruske severne flote, viceadmiral Aleksandar Moisejev.

- Ova je situacija naravno uglavnom nastala zbog promena koje se događaju s ledom. Onde su pre bili ledenjaci, a nakon otapanja, urušavanja i promena u temperaturi otkrili smo nova ostrva - pojasnio je Moisejev na konferenciji za novinare u Moskvi.

Otapanje ledenjaka na Arktiku u razdoblju od 2015. do 2019. bilo je gore nego u bilo kojem drugom petogodišnjem periodu od kada se sprovode merenja, otkrio je zabrinjavajući izveštaj UN-a o posledicama globalnog zagrevanja, objavljen prošli mesec.

Studija, koju je sastavilo više od 100 autora na temelju 7000 naučnih dokumenata, objašnjava kakve će posledice rasta nivoa okeana, brzog topljenja ledenih pokrivača na Grenlandu i Antarktiku i smanjenje ledenjaka imati po 1,3 milijarde ljudi koji žive u vrlo niskim područjima ili u visokim planinskim predelima.

Rast nivoa mora mogao bi se povećati za metar, što je deset puta više u odnosu na 20. vek, ako emisije gasova staklene bašte nastave rasti, predviđaju stručnjaci u izveštaju. Nadalje, do 2300. godine rast nivoa mora mogao bi premašiti pet metara.

U ruskoj ekspediciji na dva arhipelaga - Zemlju Franje Josipa i Novaju Zemlju - učestvovalo je 60 osoba, uključujući i naučnike iz Ruskog geografskog društva.

Moisejev je najavio kako će uskoro svaki od ostrva - dobiti ime.

Video: Pohvala ludosti: Izveli neviđeni spust niz Mon Blan preko glečera

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Milena

    23. oktobar 2019 | 15:44

    Kako smo mi odavno na fakultetu ucili-Antarktik i jeste arhipelag,a ne ostrvo ili kopno.Samo su ostrva prekrivena ledom i izgledaju kao jedinstveno kopno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA