• 2

Bolnica prenosila operaciju mozga na Fejsbuku: Devojka bila budna i razgovarala sa lekarima

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi lekari bili sigurni da neće oštetiti neki deo mozga koji kontroliše govor

  • 2

Mlada pacijentkinja u Teksasu koja je bila budna tokom operacije mozga mogla je razgovarati s lekarima za vreme zahvata, a gledaoci iz čitavog sveta mogli su to posmatrati jer je deo operacije prenošen uživo na Fejsbuku.

Gotovo 100.000 ljudi pogledalo je do srede 40-ak minuta dugi deo operacije u kojoj su lekari uklanjali tumor iz mozga Džene Šard u utorak prepodne, a koji je prenošen uživo.

Snimak prikazuje 25-godišnju devojku kako razgovara s lekarima s jedne strane zavese dok oni u hirurškim maskama operišu njen mozak s druge strane zavese.

- Šard je pretrpela moždani udar zbog nakupljanja krvnih žila u levom temporalnom režnju zbog čega je imala poteškoća s govorom - kazao je šef klinike za neurologiju metodističkog zdravstvenog centra u Dalasu dr Nimeš Patel.

Ona je ostala budna tokom operacije kako bi lekari bili sigurni da neće oštetiti neki deo mozga koji kontroliše govor pa je morala izgovarati razne reči tokom zahvata kako bi hirurzi napravili kartu njenog mozga.

- Kako bismo utvrdili kojim ćemo putem pristupiti tumorskoj masi morali smo utvrditi koji je put siguran - rekao je Patel. Devojci su postavljali čak i pitanja o njenom psu kako bi testirali pamćenje tokom zahvata koji je ukupno trajao 4,5 sati.

- Operacija na mozgu uz budnost pacijenta nije rutinska iako ih radimo. Zavisi od toga gde je oštećenje koje moramo operisati i želi li pacijent biti budan ili uspavan - dodao je on.

Studentkinja iz Ilinoisa biće otpuštena iz bolnice u četvrtak.

(Telegraf.rs/Hina)

Komentari

  • zvezdica

    to nije uzas to je njena sreca da se izleci i prezivi,lekari su fantasticni i hvala im. to se ne moze plati,to su zvezde

  • MIKA

    UZAS ! NEBIH TAKO NESTO PRISTALA !

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima