• 0

Brod više od 100 godina bio zaglavljen na Nijagarinim vodopadima: Vetar ga je pomerio prvi put

Barka se nalazi na oko 50 metara od prvobitne lokacije

  • 0

Brod koji je više od 100 godina bio zaglavljen među kamenjem iznad Nijagarinih vodopada pomerile su obilne kiše i snažni vetrovi.

Nestabilno vreme odguralo je staru barku od stena prema kanadskoj strani. To je prvi put da se teretni čamac pomerio u razdoblju od jednog stoleća, piše CNN.

- Izgleda da se stara barka prevrnula na bok i pritom se zarotirala. Čini se da se nalazi oko 50 metara nizvodno od prvobitne lokacije - rekao je Džim Hil, stariji upravitelj kanadske agencije Nijagara Parks. Dodao je i da se olupina trenutno više ne pomera.

Članove posade spasio veteran Prvog svetskog rata

Priča o plovilu vrlo je zanimljiva. Naime, 1918. godine barka se odvojila od tegljača na kojem su bila dva člana posade, te zapela nadomak vodopada. Vlasti su krenule da spasavaju posadu, ali to je bio vrlo težak zadatak. Poslate su bove, ali njihovi su se konopci zapetljali, a onda je u pomoć uskočio i veteran Prvog svetskog rata Vilijam "Red" Hil uz čiju su pomoć članovi posade napokon spaseni.

Brod je godinama propadao, ali niko nije mogao pretpostaviti da će ostati zaglavljen više od 100 godina. Osoblje Nijagara Parksa prati njegovu aktivnost. Hil kaže da bi olupina mogla na svom novom mestu ostati danima, ali i godinama. S obzirom na dosadašnji razvoj događaja, niko to ne može da zna.

(Telegraf.rs/100posto.hr)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima