• 1

Kompjuter analizirao 3.5 miliona knjiga i otkrio sve o opisivanju žena i muškaraca u njima

"Lepa" i "seksi" su dva najčešća prideva kojima se opisuju žene

  • 1

Kompjuterskim programom analizirano je 3.500.000 knjiga i otkriveno je da se pridevi koji se pripisuju ženama najčešće odnose na fizički izgled, dok reči koje se odnose na ponašanje, opisuju muškarce.

"Lepa" i "seksi" su dva najčešća prideva kojima se opisuju žene. Najčešće korišćeni opisi za muškarce su pravedan, racionalan i hrabar. Istraživači su prešli ogromnu količinu knjiga ne bi li saznali da li postoji razlika u tipu reči kojima se opisuju muškarci i žene u literaturi. Koristeći novi model, istraživači su analizirali sadržaj 3,5 miliona knjiga, sve objavljene na engleskom, od 1900. do 2008. godine. Analizirano je čak 11 milijardi reči.

Negativni glagoli povezani sa telom i izgledom pojavljuju se pet puta češće kada se opisuju žene.

Istraživači ističu da ovakva analiza ima svoja ograničenja, da ne uzima u obzir ko je napisao neko delo, kao ni različite stepene u diskriminaciji što zavisi od toga kada je knjiga objavljena.

Takođe, ne razlikuje ni žanrove, primera radi, romantične novele i dela ne-fikcije. Istraživači trenutno rade na tome da poboljšaju neke od ovih nedostataka.

(Telegraf.rs / Izvor: weforum.org)

Komentari

  • Marko cg primorje

    To mozda u modernoj knjzevnosti ovoj sto se sad pise to i nisu knjige..u klasicima sto ja citamvto su najdivniji opisi zena

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima