• 4

Kinezi vape za kopijom parka Jelouston: Odlučili da ga sagrade na Tibetu

- Ambicija ka stvaranju jedinstvenog parkovskog sistema predstavlja novi i ozbiljan napor za očuvanje kineske biološke raznolikosti i prirodne baštine - rekao je ekolog s Univerziteta Djuk Stjuart Pim

  • 4

Kina želi da izgradi svoju verziju Jeloustona na Tibetanskoj visoravni. Planine su ponovo pokrivene širokim čeličnim dalekovodima. Ovog puta, kineska vlada želi da implementira vlastitu verziju jednog od najponosnijih nasleđa Amerike - sistem nacionalnih parkova.

U avgustu su kreatori politika i naučnici iz Kine, Sjedinjenih Država i drugih zemalja došli u Šining, glavni grad pokrajine Kingai, kako bi razgovarali o planovima Kine za stvaranje jedinstvenog sistema s jasnim standardima za ograničavanje razvoja i zaštitu ekosistema.

Zu Čunguan, kineski predstavnik Međunarodne unije za zaštitu prirode, smatra da je ekonomija zemlje u procvatu poslednjih 40 godina.

Prioriteti se sada proširuju na očuvanje ključnih prirodnih resursa zemlje. Među ciljevima je i taj da Kina želi da izgradi vlastiti Jelouston na Tibetanskoj visoravni.

Kineski zvaničnici posetili su američke nacionalne parkove, uključujući Jelouston i Josemiti.

Nacionalni park Jeloustoun izgleda tako pitomo... Ko bi rekao da se ispod njega kuva naša smrt

Kina želi da izgradi svoju verziju Jeloustona; Foto: Wikipedia Commons/Ed Austin/Herb Jones

- Ambicija ka stvaranju jedinstvenog parkovskog sistema predstavlja novi i ozbiljan napor za očuvanje kineske biološke raznolikosti i prirodne baštine - rekao je ekolog s Univerziteta Djuk Stjuart Pim.

Jedan od prvih pilotskih parkova nalaziće se u Kingaiju, ogromnom regionu na zapadu Kine.

Na tom području se nalaze i ugrožene vrste poput snežnog leoparda i kineske planinske mačke, a obuhvata i podzemne vode Jangcea, Žute reke i Mekonga.

- Ovo je jedna od najposebnijih regiona u Kini i u svetu - rekao je Lu Zi, biolog s Univerziteta u Pekingu.

Dok se gradnja brzim tempom nastavlja na drugim delovima na Tibetanskoj visoravni, vlada je već prestala da izdaje rudarske i hidroenergetske dozvole na ovom području.

Jelouston važi za prvi nacionalni park u svetu. Nakon što je stvoren 1872. godine, američka vlada prisilila je domicilno stanovništvo da se preseli izvan granica parka, u skladu sa idejama o zaštiti divljine u 19. veku.

Zemlje koje uspostavljaju parkovske sisteme u 21. veku sada moraju da razmotre kako je najbolje uključiti lokalno stanovništvo u svoje planiranje.

(Telegraf.rs/Anadolija)

Komentari

  • Sasa

    Pa gledam desetine parkova na netu ,ali Jelouston ima neku posebnu draz.

  • @ Kiki

    Postoji i zove se kvalitetan proizvod.

  • Сале

    Шта се сви залепили за ту Америку као да ниједан други свет не постоји?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima