Sve afere kraljevske porodice: Edvard je zbog razvedene žene abdicirao, Hari je imao burnu mladost

Poslednji u nizu skandala je povlačenje princa Endjua sa kraljevskih dužnosti zbog optužbi i prijateljstva sa Džefrijem Epstajnom

  • 1
Kraljevska porodica afere Foto: Tanjug/AP, Profimedia, wikipedia

Britanski princ Endrju saopštio je u sredu da se povlači sa svih kraljevskih dužnosti u doglednoj budućnosti. Sin kraljice Elizabete II bio je dobar prijatelj osuđenog pedofila Džefrija Epstajna, a kako se čini, dosta je i znao o milijarderovim "strastima".

Saopštenje princa o povlačenju sa dužnosti usledilo je samo nekoliko dana nakon što je prvi put u velikom intervjuu progovorio o onome za šta ga optužuju. Iako tvrdi da nema nikakve veze sa devojkom koja ga optužuje za seksualno zlostavljanje, Endrju je morao da snese osređene posledice.

Bakingemska palata bila je primorana da reaguje nekoliko puta, a princ Endrju je tako dospeo na listu kraljevskih članova koje nisu zaobišli skandali.

- U poslednjih nekoliko dana postalo mi je jasno da su okolnosti u vezi sa mojom povezanošću sa Džefrijem Epstajnom postale veliki poremećaj u radu moje porodice. I dalje nedvosmisleno žalim zbog svoje nepristojne povezanosti sa Epstajnom - rekao je princ.

Dodao je da je samoubistvo milijardera u zatvoru ostavilo mnoga pitanja bez odgovora, posebno za njegove žrtve.

princ Endrju, Džefrij Epstajn Princ Endrju i Džefri Epstajn; Foto: Tanjug/AP

Da podsetimo, princ je optužen da je imao seksualne odnose sa jednom od maloletnih Epstajnovih "seks robinja", i da je čak nastavio da bude prijatelj s njim i kada je optužen da je imao seks sa maloletnicom 2008. godine.

Na jednom od snimaka nastalih na Epstajnovom imanju vidi se kako milijarder izlazi iz vile, dok na vratima stoji princ. Na snimku su viđene i dve žene.

Džefri Epstajn je izvršio samoubistvo u avgustu u zatvoru. Njegova smrt izazvala je brojne kontroverze i pitanje je šta je i sam milijarder sve znao o sumnjivim radnjama važnih javnih ličnosti sa kojima je imao kontakt.

Tako je princ Endrju postao jedan od glavnih likova skandala. Brojne afere potresale su godinama britansku kraljevsku porododicu. Osim poznatih slučajeva o smrti princeze Dajane, braku princa Čarlsa i Kamile, ovo su neki o kojima se godinama pričalo i pisalo.

Abdikacija kralja Edvarda VIII

Kralj Edvard VIII, king Edward VIII Foto: Wikipedia/Press Illustration Service

Stric kraljice Elizabete Druge abdicirao je 11. septembra 1936. godine i njega je na prestolu iznenada nasledio Elizabetin otac, kralj Džordž VI.

Razlog za ovaj čin bila je ljubav prema Volis Simpson, razvedenoj ženi, što nikako nije odgovaralo kraljevskoj porodici i činu koji je nosio. Njegova abdikacija promenila je zauvek liniju nasleđivanja.

Engleska crkva nije priznavala brak između razvedenih ljudi, a kao šef crkve, Edvard nije mogao da ide protiv pravila. Radije nego da učestvuje u krizi, Edvard se odrekao titule u korist brata Alberta, koji je kasnije preuzeo ime Džordž VI.

Džordž je umro 1952. godine i nasledila ga je 25-godišnja ćerka Elizabeta koja je danas monarh sa najdužom vladavinom u istoriji.

Ljubavni jadi princeze Margaret

princess Margaret, Princeza Margareta Princeza Margaret; Foto: Wikipedia/Nijs, Jac. de / Anefo

Mlađa sestra kraljice Elizabete kao veoma mlada se zaljubila u Pitera Taunsenda, ratnog heroja i konjušara koji je radio za kraljevsku porodicu. Taunsend je bio stariji i bio je razveden, ali kada je zaprosio Margaret 1953. princeza je bila sigurna u odluci da se uda za njega.

Ni u to vreme, crkva, čiji je sad vrhovni poglavar bila Elizabeta, i dalje nije priznavao novi brak razvedenih.

Veza njih dvoje imala je veliku podršku javnosti, ali je vlada bila protiv. Suočena sa izborom ili da se odrekne kraljevske titule i odlaskom iz Engleske i udajom, Margaret je odustala od udaje. Veridba je raskinuta 1955. godine i tako je ugašena jedna od najvećih ljubavnih priča na kraljevskom dvoru.

Princeza Margaret udala se za fotografa i poznatog "plejboja" Entonija Armstronga Džounsa 1960. godine. Na odmor su otišli odvojeno, a britanske tabloide punili su tekstovi o mlađem muškarcu koji je pravi društvo princezi. Razdvojili su se 1976, a zvanično razveli dve godine kasnije. Tako je Margaret postala prvi član kraljevske porodice koji se razveo još od Henrija VIII.

Ljubavna pisma princeze Ane

Princ Hari, Megan Markl, kraljevsko venčanje, Princeza Ana; Foto: Tanjug/AP

Jedina ćerka kraljice Elizabete II princeza Ana bila je nesrećno udata za olimpijskog jahača konja Marka Filipsa. Venčali su se 1973. godine, a u proleće 1989. britanski tabloidi su došli u posed ukradenih pisama koje je princezi Ani napisao britanski oficir Timoti Lorens.

Sdržaj pisama opisan je kao "ekstremno intiman" i "previše strastven".

Ana i Filips su se razveli 1992. godine, a ona se udala za Lorensa u Škotskoj nedugo posle toga. I dalje su u braku.

Brak princa Čarlsa i princeze Dajane

Tijara, Megan Markl, princeza Dajana Venčanje princa Čarlsa i Dajane Spenser; Foto: Tanjug/AP

Brak britanskog prestolonaslednika i najpoznatije princeze na svetu bio je nategnut od početka. Konačno su se razveli 1992. godine, a Dajana je jednom prilikom izjavila da je "u braku gužva za troje".

Još dok je bila udata, 1992. godine, pojavio se audio-snimak na kom se čuju princeza i Džejms Gilbi u kom je on njoj rekao da voli. Uprkos tome što je Dajana odgovarala sa rečima da je "veoma ljubazan", snimak je postao neviđeni skandal.

Nisu samo ljubavne afere bile te koje su potresale život princeze Dajane. U nekim intervjuima ona je naglašavala da strahuje za svoj život, a nekoliko puta je istakla koliko je bila nesrećna životom na kraljevskom dvoru.

Princeza Dajana je poginula u automobilskoj nesreći u Parizu 1997. godine, a njena smrt i dalje izaziva brojne teorije.

"Princeza" Kamila

princ čarls, kamila parker bouls, grčka, poseta, velika britanija Princ Čarls i Kamila; Foto: Tanjug/AP

Iste godine, nedugo nakon što je objavljen snimak Dajane i Gilbija, pojavio se i snimak telefonskog razgovora princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls, takođe veoma intiman. Ovaj snimak jedan je od najvećih skandala koji je zadesio kraljevsku porodicu.

Na njemu se čuju brojne opaske seksualne konotacije.

Čarls je 2005. godine konačno oženio svoju dugogodišnju ljubav i toje bio prvi put da se jedan budući kralj oženio po drugi put. Ipak, Kamila nikada nije dobila titulu princeze, te je i dan-danas mnogi smatraju bledom kopijom svoje prethodnice.

Burna mladost princa Harija

Princ Hari Princ Hari; Foto: AP/Tanjug

Mlađi sin princa Čarlsa i princeze Dajane kao mladić često je punio naslovne strane tabloida.

Nakon što je ocu priznao da je probao marihuanu, 17-godišnji Hari proveo je jedan dan u rehabilitacionom centru u Londonu. Palata je tada izdala saopštenje u kom je navela da je Hari pristao da poseti kliniku, kako bi naučio šta su potencijalne posledice upotrebe ove supstance.

Hari je ponovo dospeo na naslovne strane 2005. godine. Britanski list "San" je objavio fotografiju na kojoj je Hari maskiran u uniformu sa nacističkim zankom na rukavu.

- Princ Hari se izvinjava zbog bilo kakve uvrede ili stida koje je prouzorkovao. Shvata koliko je njegov izbor kostima bio loš - navedeno je kasnije u zvaničnom saopštenju.

Hari i dalje puni naslovne strane, ali sada je ton nešto malo drugačiji. Tabloidima je bitan apsolutno svaki detalj iz života princa i njegove supruge, nekadašnje glumice Megan Markl.

Brak i bolna prošlost Megan Markl

Princ Hari, Megan Markl, kraljevsko venčanje, Venčanje princa Harija i Megan Markl; Foto: Tanjug/AP

Kada su princ Hari i Megan Markl objavili veridbu, mnogi su lepu glumicu uporedili sa Grejs Keli. Ipak, vrlo brzo je Megan počela da puni tabloide zbog detalja iz njene prošlosti i problematičnih porodičnih odnosa.

Megan je pre Harija imala jedan brak, a takođe je kao glumica snimila i nekoliko prilično strastvenih scena, pa je bilo neobično videti kako će Bakingemska palata da reaguje na sve to.

Otac Megan Markl Tomas nije prisustvovao venčanju, vrlo često se neka njegova izjava pojavi u medijima.

Hari i Megan nedavno su podneli tužbu protiv jednog britanskog lista, a najveći Harijev strah da se ne ponovi ono što se dogodilo njegovoj majci.

Obnažene fotografije Kejt Midlton

Kejt Midlton Kejt Midlton; Foto: Shutterstock

Kejt Midlton važi za "omiljenu" vojvotkinju. Ipak, i supruga princa Vilijama je nekoliko puta dospela u žižu javnosti iz pogrešnih razloga.

Francuski magazin "Closer" objavio je fotografije vojvotkinje dok se sunčala u toplesu na bazenu u septembru 2012. godine. Fotografije su napravljene dok su ona i Vilijam bili na odmoru u Provansi.

Kejt je bila preplašena, a Vilijam iznerviran kada je video na koji način se sada izveštava o Kejt, kao nekada o njegovoj majci Dajani. Palata je tužila tabloid i naredila isplatu od 120.000 dolara štete vojvotkinji.

Kraljica i "Panama pejper"

kraljica elizabeta II, velika britanija, poseta, muzej Kraljica Elizabeta Druga; Foto: Tanjug/AP

Verovatno skandal koji zaslužuje najviše pažnje od svih je onaj o čuvenom slučaju "Panama papira".

Ovi dokumenti su 2015. dobili svetsku pozornost, tačnije njih 11,5 miliona, na kom su se pojavila brojna poznata imena. Iako je prilično poznato da bogataši decenijama svoj novac "kriju" of-šor, bilo je prilično iznaneđujuće da se na spisku našla i britanska kraljica.

Još 13,4 miliona dokumenata procurelo je 2017. godine, a na spisku su pored kraljice bili i princ Čarls, zatim zvezde Šakira, Madona i bivši premijer Italije Silvio Berluskoni i otac bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Dokumenti su otkrili da je kraljica uložila skoto 12 miliona evra u poreski raj.

Video: I kraljica je zbog Megan prekršila mnoga pravila

(Telegraf.rs/N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA