Poslednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu uginula od raka: Na celom svetu ostalo 30 jedinki?

- Ženka Iman je uginula prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok - rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i životne sredine

  • 0

Nakon što je danas uginula poslednja ženka sumatranskog nosoroga na Borneu, može se tvrditi kako je ova vrsta u potpunosti izumrla u Maleziji, javlja BBC. Ženka stara 25 godina po imenu Iman, uginula je juče u 17.35 časova od raka.

Poslednji mužjak sumatranskog nosoroga imena Tam uginuo je u maju ove godine.

- Uginula je prirodnom smrću, a kao uzrok se smatra šok - rekla je Sabah State, ministarka turizma, kulture i životne sredine, dodajući kako je ovoj ženki nosoroga pružana najbolja nega i pažnja nakon što je uhvaćena u martu 2014. godine.

Inače, u prošlosti su sumatranski nosorozi živeli u celoj Aziji. Međutim, sada su gotovo pa nestali i veruje se da ih je na svetu ostalo manje od 100, a neke pesimističnije procene navode broj od 30, tako da je ova vrsta sada kritično ugrožena. Žive na ostrvima Sumatre i Indonezije.

Glavni razlozi izumiranja sumatranskog nosoroga su krivolov i gubitak prirodnog staništa.

Na svetu sada postoji pet vrsta nosoroga, od kojih su dve u Africi i tri u Aziji.

(Telegraf.rs / Izvor: Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA