• 4

Lopovi izveli filmsku pljačku, ukrali dragulje koji vrede milijardu evra: Šta će sada sa njima?

Nakon "pljačke stoleća" u Drezdenu, nameće se pitanje kako se uopšte profitira od krađe istorijske kolekcije antičkog nakita

  • 4

U ponedeljak, 25. novembra opljačkan je vredni "Zeleni trezor" u muzeju u Drezdenu, gde je ukradena istorijska kolekcija antičkog nakita. Na temelju policijskih fotografija može se videti da nedostaju istaknuti komadi dijamanta i dijamantskih ruža, kao i sjajni nakit kraljica: dragulj i zvezda poljskog reda Belog orla, Veliki prsni luk, ogrlica saksonskih bisera, epaulete (komad ramena) i mač s više od 770 dijamanata. Srećom, zvezda cele kolekcije - zeleni dijamant od 41 karata, trenutno se nalazi u njujorškom Muzeju umetnosti Metropolitan u sklopu izložbe "Making Marvels: Science and Splendor at Courts of Europe".

Muzej Drezden

Foto: Tanjug/AP

Postavlja se pitanje šta oni zapravo mogu učiniti s traženim predmetima, kako izvući novac i prodati dragocenosti koje svi traže? Pljačka je inače bila dobro isplanirana. Pljačkaši su zapalili mali požar da bi isključili struju za obližnje ulične svetiljke. I verovatno su znali da čak i ako ih dvojica radnika obezbeđenja vide preko još uvek funkcionalnog CCTV-a, stražari su bili i nenaoružani, a standardni muzejski postupak diktira da ne rade ništa, osim da zovu policiju.

Nemačka, Drezden, muzej, pljačka

Foto: Tanjug/AP

Provalnici su ušli i izašli "debelo" ispod vremena koje je trebalo policiji da reaguje. Odvezli su se u automobilu za bekstvo, koje su potom zapalili da bi uništili bilo kakve moguće dokaze. Blago koje su provalnici ukrali neprocenjivo je: državna vlada Saksonije, čiji je glavni grad Drezden, nikada ih ne bi prodala. Ali, ako bi se dragulji legalno prodavali na aukciji, cena bi bila u rasponu od milijardu evra, rekla je policija. No, provalnici neće moći dobiti ni blizu toga jer su dragulji u svom trenutnom obliku toliko prepoznatljivi kao - na primer, kopča za šešir, mač ukrašen dijamantom i bodež, medalja u obliku zvezde i još mnogo toga - da gotovo da i nema načina da ih prodaju takve kakve jesu.

Zapravo, pitanje je hoće li na njima zaraditi i desetinu njihove stvarne vrednosti, piše CNN.

Nemačka, Drezden, muzej, pljačka

Foto: Tanjug/AP

Prodaja može biti teži zadatak od krađe

To bi bilo kao da je lopov koji je ukrao slavnu Mona Lizu 1911. godine pocepao platno na nekoliko delova te ih prodavao. Slika više ne bi imala svoju umetničku vrednost, a zarada bi bila mizerna. I doista, ako policija uskoro ne vrati Drezdensku zbirku, dragulji će verovatno biti zauvek izgubljeni kao umetnička dela i transformisani tako da se mogu prodati, a da niko ne posumnja u njihovo poreklo. To se dogodilo u Kopenhagenu u Danskoj 1802. kada je lopov ukrao dva Zlatna roga, muzičke instrumente teške sedan kilograma iskovane u 5. veku. Istopio ih je, zbog čega muzej u Kopenhagenu danas prikazuje replike napravljene na temelju starih crteža.

Malo je verovatno da će lopovi sakriti dragulje i čuvati ih za sebe, iako postoji i takav slučaj - kad je francuski konobar Stefan Britviser ukrao umetnine tokom 1990-ih iz čak 172 umetničke kolekcije. Cilj mu je bila vlastita i impresivna kolekcija. No, on je radio sam, a u Drezdenu je pljačku počinila ekipa te je malo verovatno kako će se zajedno diviti umetninama.

Nemačka, Drezden, muzej, pljačka

Foto: Tanjug/AP

Čak i nakon što izvade drago kamenje, provalnicima će biti teško prodati ih u delovima. Najlakše će biti prodati male bele dijamante, ali čak i to bi moglo biti komplikovano jer su rezovi na njima drugačiji od onih koji se koriste danas.

Zbog toga će lopovi možda morati obrađivati dijamante, uništavajući zanatske radove koji su ih proslavili i još im umanjujući vrednost kao sirovinama.

Po narudžbini bogataša?

Lopovima će biti još teže prikriti identitet krupnijeg kamenja, onog s jarkim bojama koji su dobro poznati u toj industriji. Ako te dragulje razbiju da bi dobili manje kamenje, pretrpeće ogroman gubitak vrednosti. Na primer, veliki plavi dijamant vredi puno više nego ukupna vrednost tri manja plava kamena.

Muzej Drezden

Foto: Tanjug/AP

Naravno, postoji još jedna mogućnost, najpovoljnija za kriminalce, a to je da je neki bogataš poželeo da ima tu privatnu istorijsku kolekciju za sebe, te ju je naručio od njih po fiksnoj ceni. Ipak, gledajući primere kroz istoriju, takav je scenario najmanje izgledan jer se bogataši vole razmetati svojom imovinom. A čemu imati kolekciju vrednih dragulja koju ne možeš nikome pokazati?

(Telegraf.rs/CNN/Express.hr)

Komentari

  • Srbin

    Pa mozda se i vrate u Srbiju, odakle su i odneti za vreme rata..

  • Дејан Младеновић

    Продаће их између 30 и 35% јефтиније од тржишне цене

  • toto

    Nece oni to prodavati, dobili su verovatno pare od nekog multimilijardera kolekcionara da mu to donesu.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima