• 3

Ovo je Meda, pas koji u požarima u Australiji spasava povređene koale

Meda je dresiran da namiriše koale, a taj svoj talenat trenutno koristi u Kvinslendu

  • 3

Delove Australije su proteklih opustošili  šumski požari u kojima su četiri osobe stradale, a mnoge ostale bez krova nad glavom i svega što poseduju. Zajedno sa ljudima, propatile su i životinje, među njima i koale, jedan od simbola najmanjeg kontinenta. Zbog toga su organizovani timovi koji povređene i zarobljene koale spasavaju iz mesta zahvaćenih vatrom. A jedan od glavih članova tog tima je pas Meda. 

Meda je dresiran da namiriše koale, a taj svoj talenat trenutno koristi u Kvinslendu.

- Meda je nedavno zaposlen u jugoistočnom Kvinslendu, jednom od najteže pogođenih područja. On je jedan od pasa koji mogu da lociraju žive koale preko mirisa njihovog krzna - napisali su na svojoj Fejsbuk strani aktivisti Međunarodnog fonda za dobrobit životnja (IFAW).

Meda je dresiran da namiriše povređene, izgubljene, bolesne i ostavljene koale u divljini. I zbog svog rada u požarima već je postao njihov heroj.

Spasavati koale nije lak posao - ovi psi su dresirani da ih ne interesuju ljudi, da budu hiperfokusurani i da nemaju želju za lovom. Srećom, Meda ispunjava sve kriterije. Njega su pre nekoliko godina napustili njegovi prethodni vlasnici i doveli ga u sklonište za nezbrinute pse.

Koliko je koala spasio tokom ovih požara, njegovi čuvari još nisu stigli da izbroje. Oni su istakli da su požari u pojedinim delovima zemlje doveli populaciju koala skoro do istrebljenja i da čitava zajednica mora da se ujedini kako bi spasila ove životinje, pre nego što bude kasno.

Video: Neverovatan snimak spasavanja koale od požara: Žena skinula odeću i krenula u vatru

(Telegraf.rs/Bored panda)

Komentari

  • Ivana

    A prethodni vlasnici ga napustili... Ziveo ti nama Medo i ziveli svi ljudi koji vole zivotinje.

  • mima

    pozdrav za medu, i sve zivotinjice koje pokazuju ogromnu ljubav, ljubav koja u coveku nestaje

  • Andreja

    Bravo Medo kralju!! Samo napred i cuvaj se 💪

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima