≫ 

Naučnici potvrdili: Ptica je sve manje, a ovo je razlog

Naučnici su sproveli sveobuhvatno istraživanje njegovih detaljnih podataka i uočili da ptice koje migriraju na području Severne Amerike u poslednje četiri decenije postaju sve manje, a njihova krila šira, što je verovatno posledica globalnog zagrevanja

  • 4
Pomoravlje Velika Morava ptice Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Autori jedne studije analizirali su preko 70.000 primeraka od 52 selidbene vrste ptica prikupljenih tokom proteklih 40 godina. Nalazi važni za razumevanje kako će se životinje prilagoditi klimatskim promenama.

- Otkrili smo da su gotovo sve vrste sve manje. Vrste su bile prilično raznolike, ali reagovale su na sličan način. Konzistentnost je bila šokantna - rekao je glavni autor Brajan Viks, docent u školi za životnu sredinu i održivost na Univerzitetu u Mičigenu.

Viks je takođe izjavio je da se istraživanja reakcija životinja na klimatske promene često fokusiraju na promene geografskog raspona ili vremena životnih događaja. Ali ovo istraživanje sugeriše da je morfologija tela presudni treći aspekt, prenosi BBC.

Naučnici su sproveli sveobuhvatno istraživanje njegovih detaljnih podataka i uočili da ptice koje migriraju na području Severne Amerike u poslednje četiri decenije postaju sve manje, a njihova krila šira, što je verovatno posledica globalnog zagrevanja.

Ekolozi i biolozi ističu da su na osnovu ranijih studija pretpostavljali da će klimatske promene dovesti do smanjenja tela ptica. Životinjske vrste imaju tendenciju smanjivanja obima tela u toplijim krajevima.

Nedavno je objavljeno i da, zbog klimatkih promena, konji postaju sve deblji. Naučnici su upozorili da se obrati pažnja na njihovu ishranu, pogotovu da se odvoje od trave koju previše jedu i koja očigledno nije dobra za njihovo zdravlje.

Video: Pomor pčela! Ljudi, bez njih ova planeta umire

(M. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dmitra

    6. decembar 2019 | 08:04

    Sve je od globalnog zagrevanja . Kad ne znate uzrok onda proricete, insinuirate kako nekima , za koje radite ,odgovara

  • Živac

    6. decembar 2019 | 10:49

    Ма немојте молим Вас!? А ништа што су посечене шуме, па немају где да се гнезде? Ништа што су исушене баре, нема мува и комараца, па нема ласта. Ловци немилосрдно утамањују све што лети, плива, трчи и гмиже. Ништа што је у Италији специјалитет који се прави од славујевих језика? Глобално отопљавање, ма ајде?!

  • kulin

    6. decembar 2019 | 03:17

    Bla bla bla !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA