≫ 

Osam godina posle nuklearne katastrofe turisti hrle u Fukušimu

Fukušima se može pohvaliti nekim atrakcijama, kao što su pešačke ture po spektakularnim vulkanskim planinama i Hanimijamom, mesto poznato po cvetovima trešnje

  • 0

Osam godina nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, u ovaj japanski grad ponovo hrle turisti. Iako on zapravo nikada nije bio evakuisan, za grad su se vezivale crne prognoze, ali se pored toga, Fukušima i cela prefektura mogu pohvaliti neverovatnim prizorima.

Fukušima je glavni grad istoimene prefekture. Nalazi se u podnožju planina Azuma.

Veoma je popularna u jesen, te u nju odlaze brojni fotografi kako bi napravili savršene fotografije panorame.

Fukušima se može pohvaliti nekim atrakcijama, kao što su pešačke ture po spektakularnim vulkanskim planinama i Hanimijamom, mesto poznato po cvetovima trešnje.

Centar grada nalazi se 60 kilometara od nuklearne elektrane i ovaj grad zapravo nikada nije evakuisan.

Nuklearna elektrana Fukušima Daići. 2021 počinje uklanjanje nuklearnog odpada Nuklearna eletrana Fukušima; Foto: Tanjug/AP

Nivo radijacije ostaje nešto viši od onog kakav je bio pre nuklearne katastrofe, ali nije pretnja po zdravlje.

Tako se još jednom potvrđuje da je "crni turizam" sve više u modi. U Fukušimu uglavnom odlaze ljudi sa Tajvana, ali bez obzira na to, Fukušima danas može da parira mestima kao što su Černobilj i Aušvic koji su i te kako popularne turističke destinacije.

Prema podacima za 2018. godinu, prošle godine Fukušimu je posetilo 120.000 stranih turista, piše CNN.

Fukušimska katastrofa obuhvata seriju nuklearnih nesreča i otkazivanje uređaja u nukleatnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma u Japanu, koje su nastale kao posledica katastrofalnog zemljotresa u Japanu 11. marta 2011. godine.

Na Međunarodnoj skali za nuklearne incidente dobila je ocenu 7 i posle Černobiljske katastrofe, ona je najteža nesreća u vezi sa upotrebom nuklearne elektrane.

Video: Muza bivših Jakuza: Upoznajte protetičarku iz Japana koja pomaže ozloglašenim kriminalcima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA