≫ 

Najopasniji vulkan na svetu: Evo šta će se dogoditi ako eksplodira čuveni Jelouston

Ovaj vulkan nalazi se na prostoru tri savezne države Vajoming, Montana i Ajdaho i konstantno ga prate geolozi, a kako se smatra, vrlo je moguće da će u nekom trenutku doći do erupcije

  • 3
Nacionalni park Jelouston Foto: Pixabay

Jeloustonska kaldera koja leži ispod najstarijeg nacionalnog parka u SAD, dobila je zanimljiv nadimak "supervulkan" zbog toga što bi njegova erupcija mogla da dovede do katastrofe na globalnom nivou.

Ovaj vulkan nalazi se na prostoru tri savezne države Vajoming, Montana i Ajdaho i konstantno ga prate geolozi, a kako se smatra vrlo je moguće da će u nekom trenutku doći do erupcije.

Iako čvrsti znaci za to još nisu na vidiku, u brojnim dokumentarcima objašnjeno je šta će se dogoditi ukoliko supervulkan eksplodira.

- Pošto ne možemo da zaustavimo evidentnu erupciju koja će se dogoditi jednog dana, šta će se tačno dogoditi ako, i kada, do nje dođe - navodi se u dokumentarcu kanala "WatchMojo".

Kako se navodi, aktivnost koju najčešće povezujemo sa vulkanima - lava - verovatno neće biti najveći problem, osim ukoliko se u tom trenutku ne nalazite baš u centru.

Nacionalni park Jelouston Vulkan se nalazi ispod najstarijeg nacionalnog parka u SAD; Foto: Pixabay

- Tok lave bio bi relativno mali, spor i lako zadrživ unutar granica parka, tako da ne biste morali da brinete o tome da ćete biti pokriveni istopljenim kamenjem. Zapravo, ako ste tako blizu, verovatno biste poginuli od same inicijalne eksplozije, za koju neki tvrde da bi mogla da bude jaka 875.000 megatona - navodi se.

Ono što bi izazvalo ogromne probleme je pepeo, koji bi vrlo verovatno mogao da izazove "ledeno doba".

- Pepeo je sa druge strane skroz drugačija priča. Velika opasnost koju Jelouston predstavlja je orgroman piroklastični tok, što je veliki i brzi oblak toksičnog gasa i vulkanske materije. Tako će pepeo početi da se širi po SAD, a efekti bi mogli da budu pogoršani u zavisnosti od vetra u tom trenutku. Veruje se da erupcija supervulkana može da izbaci toliko pepela da će on blokirati zrake Sunca, što bi nas dovelo u vulkansku zimu, odnosno ledeno doba - navodi se u dokumentarcu.

Za ovo postoje brojni dokazi, a u brojnim teorijama se navodi da je erupcija jezera Toba pre 74.000 godina takođe uticala na milenijum globalnog zahlađenja.

Takođe, efekti erupcije Jeloustona neće biti vidljivi samo u SAD, već širom sveta.

Nacionalni park Jelouston Veruje se da su se u istoriji dogodile tri erupcije; Foto: Pixabay

- Ako prva, manje zabrinjavajuća, lava prouzorkuje šumske požare u parku, to bi uticalo na porast pepela, toliko da se veruje da bi oko vulkana bilo uništeno 800 kvadratnih kilometara. Takođe, veruje se da bi to sve stiglo ne samo do svake pojedinačne američke države, već i do juga Kanade i severa Meksika - navodi se.

Pepeo bi uticao na poljoprivredu, prouzorkovao glad i zagadio izvorišta vode širom kontinenta.

Vulkan Jelouston je u istoriji doživeo tri erupcije, pre 2,1 milion godina, 1,3 miliona godina i poslednje put pre oko 640.000 godina.

Iako neki neimenovani "stručnjaci" tvrde da je nova erupcija blizu, iz geološkog zavoda SAD da te tvrdnje nemaju nikakvog smisla.

- Kada vidite da ljudi tvrde da je blizu termin erupcije, oni govore da Jelouston eksplodira svakih 600.000 godina. Ali ako vidite prosečne intervale erupcije, tu su 2,1 milion godina, 1,3 miliona i pre 640.000 godina, što u proseku znači da se događa na svakih 700.000 godina, što znači da se čak i vodite ovim argumentom, erupcija se neće dogoditi narednih 70.000 godina - navodi naučnik Džejk Lounstern.

Dodaje da sat ne postoji i da će magma da eruptira kada bude htela.

Video: Snimci drame na Belom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA