Mormonska crkva "uštedela" 100 milijardi u kešu: Novac čuvali za ponovni dolazak Hrista

Poreska uprava češlja poslovanje crkve

  • 1

Crkva Isusa Hrista svetaca poslednjih dana, poznatija kao Mormonska crkva, navodno je uštedela 100 milijardi dolara, suprotno poreskim zakonima Sjedinjenih Američkih država.

Dejvid Nilsen, čovek koji je nekad bio zadužen da rukovodi novcem Mormonske crkve, prijavio je tamošnjim poreskim inspektorima da crkva ima poveće zalihe keša, koje premašuju 100 milijardi.

Veruje se da je ušteđevina napravljena tako što je crkveno rukovodstvo donelo odluku da novac od donacija čuva, umesto da da u dobrotvorne svrhe.

Navodno je tim novcem, inače oslobođenim od poreza, koristila za finansiranje dve kompanije.

Uzbunjivač iz Mormonske crkve svoje tvrdnje o utaji poreza navodno je potkrepio dokumentacijom, i urgirao je da se mormonima ukloni status organizacije oslobođene od plaćanja poreza.

U svojoj prijavi Nilsen je rekao da je menadžment odlučio da čuva novac i da će on biti "iskorišćen kada Hrist ponovo dođe".

Prema njegovima navodima, crkva godišnje uzme oko 7 milijardi dolara, tačnije uzima 10 odsto od godišnjih prihoda svojih članova, a šest milijardi godišnje troši na svoje operativne troškove.

Inače, sve verske zajednice u SAD izuzete su od većine poreza u slučaju da svoje delovanje ograniče na nekomercijalne poslove.

Prema važećim federalnim zakonima SAD, u slučaju da do takve odluke dođe, uzbunjivač bi mogao da ostvari pravo na procenat od naplaćenog poreza.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA