≫ 

Severni magnetni pol se polako kreće ka Rusiji, naučnici zbunjeni

Severni magnetni pol polako se kreće od kanadskog Arktika do Rusije još od 1831. godine, ali pomeranje je dostiglo vrhunac u prethodnih nekoliko godina i sada se taj magnetni pol u proseku pomeri 54 kilometara svake godine

  • 4

Za razliku od geografskih polova, zemljini magnetni polovi koji nam služe za orijentaciju, konstantno se pomeraju, piše CNN.

Severni magnetni pol polako se kreće od kanadskog Arktika do Rusije još od 1831. godine, ali pomeranje je dostiglo vrhunac u prethodnih nekoliko godina i sada se taj magnetni pol u proseku pomeri 54 kilometara svake godine.

To otkriće primoralo je naučnike da obnove "World Magnetic Model", kojim se koriste navigacoioni sistemi, godinu dana pre roka.

U novom modelu navodi se da će magnetni pol da nastavi svoj put prema Rusiji, ali se brzina polako povećava. Od otkrića pola 1831, proputovao je 2.253 kilometra.

Magnetno polje menja svoj polaritet svakih nekoliko stotina hiljada godina, gde magnetni severni pol obitava na geografskom Južnom polu. Poslednji preokret dogodio se pre 770.000 godina.

Nova studija pokazuje da je taj poslednji preokret trajao 22.000 godina - mnogo duže nego što se predviđalo ili očekivalo, naveli su istraživači.

Magnetno polje naše planete nastalo je interakcijom između tečnog gvožđa spoljašnjeg jezgra koji se okreće oko čvrstog unutrašnjeg jezgra.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Tanja

    19. decembar 2019 | 15:33

    Svi ti zbunjeni i neobavešteni naučnici neka pročitaju knjige velikog srpskog naučnika Milutina Milankovića pa će dobiti sve odgovore.

  • Putin R.S

    19. decembar 2019 | 15:28

    Moraju povremeno da iznesu nekakve tvrdnje koje se zasnivaju samo na teorijama bez ikakvog dokaza tipa: koliki je univerzum, starost planete, nastanak univerzuma, kojekakve planete udaljenosti 2,3,5 i vise miliona svetlosnih godina, sastav planeta, nestanak dinosaurusa, Darvinova teorija nastanka coveka, itd, itd. Lako je obicnom coveku prodati takve informacije, ali ako malo realno razmislimo nikakvih dokaza nemaju.

  • Srbin

    19. decembar 2019 | 17:40

    I sad ce Ruse opet optuzit da oni nesto muckaju uvezi toga,Rusi okrecu planetu Zemlju u smeru koji njima odgovara😂😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA