Drevno proročanstvo brine teoretičare zavere: Papa Franja će podneti ostavku i dolazi apokalipsa

Poglavar rimokatoličke crkve nije najavio da ima u planu da se povuče, ali novinar koji blisko sarađuje sa Vatikonom tvrdi da bi to moglo da se dogodi već iduće godine

  • 3

Proročanstvo staro nekoliko vekova predviđa da će do kraja sveta doći kad se "poslednji papa povuče", a mnogi veruju da je upravo papa Franja poslednji poglavar rimokatoličke crkve.

Papa za sada nije govorio o planovima da se povuče, ali novinar koji blisko sarađuje sa Vatikanom tvrdi da bi papa na to mogao da se odluči već sledeće godine.

Proročanstvo papa, ili Malahijevo proročanstvo, lista je od 112 kratkih latinskih fraza za koje se tvrdi da predstavljaju svakog papu i nekoliko antipapa, počevši od pape Selestina II (1143-1144) i poslednjeg pape "Petra Rimljanina" čiji će se pontifikat završiti uništenjem grada Rima i Strašnim sudom.

Proročanstvo je zasnovano na otkrovenju koje je doživeo Sveti Malahija, biskup Armaga u Irskoj iz 12. veka. Prema onima koji veruju u autentičnost proročanstva, Malahija je došao u Rim 1139. i u toku svog boravka tamo doživeo je viziju svih budućih papa, koju je zabeležio u vidu šifrovanih fraza. Rukopis je navodno položio u rimski arhiv sam papa i on je zaboravljen, sve dok 1590. nije ponovo pronađen.

Prvi put je odštampano 1595. godine i tada su ga neki crkveni autoriteti odbacili, ali je on ipak našao svoj put do očiju javnosti. Postojala je sumnja, a ima je i danas, da spis nije autentičan, već da je reč o jezuitskom falsifikatu iz 16. veka.

U tekstu, koji je metaforičan, prikazani su vladari crkve, a veruje se da se opis prvog pape odnosi na papu Selestina II (1143-1144). Ukoliko bi te opise uporedili jedno po jedno sa naslednicima, ispostavilo bi se da je papa Franja baš taj 112 vladar, koji je u proročanstvu nazvan Petar Rimljanin.

- Petar Rimljanin vodiće svoje stado u teškim vremenima, a kada se sve reši, grad sedam bregova će biti porušen i počeće strašni sud. Kraj! - navodno piše u proročanstvu.

Prema proročanstvu pretposlednji papa opisan je kao "slava mira/oliveta", a oni koji su tumačili proročanstvo veruju da se opis odnosi na Franjinog prethodnika Benedikta XVI, koji je svoje papsko ime uzeo po svecu Benediktu, koji je bio osnivač benediktanskog reda Olivetanaca.

Da li treba verovati u proročanstvo?

Ne postoji dokaz da je proročanstvo autentično, ali mnogi istraživači i istoričari kažu da su stihovi o papama koji su vladali do 1590. godine veoma tačni, ali da su opisi o papama koji su se ustoličili nakon toga sporni. Zato se veruje da je proročanstvo lažirano u vreme kada je prvi put odštampano, što je dovelo do "žestokog omanjivanja u predviđanjima".

Irski sveštenik O'Brajen koji je 1880. godine napisao monografiju o tekstu proročanstva veruje da je ono zasnovano na listi papa iz 1557. godine i da uključuje njihovu heraldiku.

- Nemoguće je pripisati takve apsurdne sitnice bilo kom svetom izvoru. Oni koji su pisali da odbrane proročanstvo jedva da su izneli neki argument u svoju korist. Njihovi pokušaji da objasne proročanstva nakon 1590. godine su, reći ću s poštovanjem, bulažnjenje - napisao je O'Brajen.

Zašto bi papa Franja želeo da se povuče?

Papa Franja postao je poglava rimokatoličke crkve 2013. godine, nakon ostavke pape Benedikta XVI u 86. godini zbog lošeg zdravstvenog stanja. Poglavari crkve obično vladaju sve do smrti, ali Benedikt je bio prvi pontiv koji se povukao u poslednjih 600 godina.

Franja (83) do sada nikad nije pominjao ideju da bi mogao da se povuče. Međutim, novinar Austin Iverej, koji je pisao biografiju papa Franje, rekao je 2015. godine da će papa uskoro da se povuče.

- Mislim da nikad nije bilo sumnje u to šta će on uraditi. On je jasno rekao na početku da je potez pape Benedikta video kao veoma ponizan i da apsolutno nema nikakav problem da isto učini. Zanimljivo je to što je na jednoj meksičkoj televiziji 2014. godine rekao da veruje da neće dugo biti papa, već svega pet godina - rekao je Iverej.

- Međutim, ono što sam čuo od ljudi koji su bliski papi jeste da mu je potrebno sedam godina da bi izneo svoj petogodišnji plan, što znači da će ostati poglavar samo do 2020 - rekao je Iverej.

Podsetimo, mnogi su pozivali na ostavku papa Franje prošle godine u jeku seks-skandala koji su potresali katoličku crkvu. Nadbiskup Karlo Maria Vigano je papi poslao otvoreno pismo u kom ga je obavestio o "bolesnim nagonima" nadbiskupa u Vašingtonu Teodora MekKerika, ali je papa odlučio "da se pravi lud".

- Ovo je veoma dramatičan trenutak za crkvu. Papa mora da prizna greške i da pokaže da nema tolerancije. On prvi mora da da primer kardinalima i biskupima koji su pokrivali MekKerika i da podnese ostavku zajedno sa njima - napisao je Vigano u pismu.

Papa je tvrdio da ništa nije znao o zločinima koje je MekKerik činio.

(I. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Wien

    20. decembar 2019 | 23:40

    Ne bojte se ...apokalipsa je pocela 1054. godine kada je Vatikan postao sekta...

  • siux

    21. decembar 2019 | 08:41

    a pise li u prorocanstvu tom da ce Vulin i dalje biti ministar a Vesic zamenik i da ce se Vranjes i Karlesusa pomiriti ?

  • Olja trst

    20. decembar 2019 | 23:26

    Bolje da je ostao bivsi papa il da se vrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA