• 0

Božićna lutrija u Španiji nije prekidana ni tokom Građanskog rata: Tiket 200 evra, nagrada 4 miliona

Lozovi se prodaju na prodajnim mestima Nacionalne lutrije, a često se dešava da se na jednom prodajnom mestu uplate lozovi iz iste serije i da svi dobitnici budu iz istog mesta

  • 0

Danas se u Španiji održava tradicionalna božićna lutrija - jedna od najdugovečnijih lutrija na svetu, a najveći mogući dobitak je 4.000.000 evra. 

Za većinu Španaca, 22. decembar je veoma važan dan. Tokom praznične kupovine, mnogi stanovnici Španije kupe i makar jedan loz kako bi okušali sreću u tradicionalnoj Božićnoj lutriji (Sorteo Extraordinario de Navidad).

Španska Božićna lutrija je druga najdugovečnija lutrija na svetu. Održava se svake godine od 1812, a prvi put je izvlačenje obavljeno u Kadizu. Lutrija se nije prekidala ni tokom Španskog građanskog rata, kada se izvlačenje održavalo u Valensiji.

Božićna lutrija, iako je vanredna, ne razlikuje se od redovnog izvlačenja. Lozovi imaju 100.000 kombinacija - petocifrene brojeve od 00000 do 99999. Pošto je na jednom lozu moguće štampanje samo jedne kombinacije brojeva, lozovi se svake godine štampaju u više serija.

Za ovogodišnje izvlačenje štampano je 170 lozova za svaku od 100.000 petocifrenih kombinacija. Pošto jedan loz košta 200 evra, to znači da će, ukoliko svih 17 miliona lozova bude prodato za tri milijarde i 400 miliona evra, nagradni fond biti dve milijarde i 380 miliona evra.

Međutim, za većinu igrača cena od 200 evra po lozu je velika. Zbog toga je lozove moguće podeliti na deset delova (décimo) koji koštaju 20 evra. To znači da će oni koji kupe deseti deo loza, koji je osvojio najveću nagradu od četiri miliona evra, dobiti 400.000 evra.

Lozovi se prodaju na prodajnim mestima Nacionalne lutrije, a često se dešava da se na jednom prodajnom mestu uplate lozovi iz iste serije i da svi dobitnici budu iz istog mesta.

Tako su 2011. godine svi lozovi sa kombinacijom 58268 prodati u Granjenu, gradiću u provinciji Aragon u kojem živi oko 2.000 ljudi.

Pored toga, onim igračima čija je kombinacija za broj manja ili broj veća od "el gorda" dodeljuje se utešna nagrada od 20.000 evra, a ostaje im i mogućnost da dobiju i ostale nagrade.

Izvlačenje se održava svake godine 22. decembra, a kombinacije i nagrade tradicionalno izvlače deca iz škole „San Ildefonso“ u Madridu, koju su nekada pohađala samo deca bez roditelja koji su bili državni službenici. Običaj je da dobitnici najvećih nagrada doniraju novac ovoj školi.

Kombinacije brojeva i nagrade deca pevaju, a izvlačenje se prenosi na većini nacionalnih televizija. Većina onih koji dobiju povraćaj novca odluči da ponovo okuša sreću i to na Vanrednoj dečjoj lutriji, koja se održava svakog 6. januara, na Bogojavljenje po gregorijanskom kalendaru.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok