Jesu li nas vanzemaljci već posetili, i ako nisu, šta čekaju?

Novo istraživanje nudi tezu o vanzemaljskim civilizacijama koje „skaču” od jednog sazvežđa do drugog, a još ih nismo opazili jer nije došao pravi trenutak

  • 21

Čuveni fizičar Enriko Fermi je jednom prilikom postavio pitanje "A gde su svi?", aludirajući na postojanje vanzemaljskih oblika života. Danas po njemu naziv nosi Fermijev paradoks, a reč je o pretpostavci da je do sada trebalo da nas kontaktiraju civilizacije iz drugih krajeva svemira.

Ovom skeptičnom tvrdnjom se bavi novo istraživanje koje objašnjava zašto smo i dalje sami u svojoj galaksiji, izveštava Science Alert.

Naučnici već decenijama nude različite teorije o tome zbog čega još nismo stupili u kontakt ni sa jednom vanzemaljskom vrstom. Neke od tih teorija nalažu da se, na primer, živa bića javljaju u okeanima ispod površine planete, te da izumiru pre nego što se dovoljno razviju da mogu da osmisle poduhvat kao što je međuzvezdano putovanje. Drugi scenario je, pak, da vanzemaljska društva unutar Mlečnog puta na nas gledaju kao na životinje u rezervatima, ostavljajući nas na miru radi očuvanja našeg biosistema. Naziv takve pretpostavke je zoo hipoteza.

Kako ističu autori nove studije, sve prethodne teorije ispuštaju iz vida bitnu činjenicu, a to je da je naša galaksija u pokretu. Sunčev sistem, na primer, obiđe našu galaksiju svakih 230 miliona godina!

Area 51, vanzemaljci, NLO Foto: Profimedia/Polaris

Zamisao je da civilizacije koje nastanjuju zvezdane sisteme poput našeg čekaju da se orbita njihovog sistema približi dovoljno blizu drugom zvezdanom sistemu, kako bi skratili put koji je neophodno prevaliti.

Onda kada se nastane u novom zvezdanom sistemu, vanzemaljci će ponovo sačekati dobar trenutak da otputuju u najbliže sazvežđe. Time se dolazi do zaključka da je ovim vanzemljaskim vrstama potrebno vremena da nasele najbližu planetu pogodnu za stanovanje.

-Naseljive planete su toliko retke da je neophodno više vremena nego što traje jedna civilizacija kako bi druga naišla”, objašnjava Džonatan Kerol-Nilenbek, naučnik koji predvodi ovu novu studiju.

Do sada je zabeleženo 4.000 planeta izvan Sunčevog sistema, a nijedna od njih nije dom nekom obliku života. Ipak, potraga za vanzemaljskim vrstama nije ni blizu kraja. Smatra se da u našoj galaksiji ima oko 100 milijardi zvezda, dok se planetama broj ni ne zna.

Druga skorašnja studija nalaže da čak 10 milijardi planeta unutar Mlečnog puta može biti nalik našoj.

Zanimljivo je i osvrnuti se na vanzemaljske posete Zemlji. Naime, postoje pretpostavke da se tako nešto možda i dogodilo u davnoj prošlosti. Ukoliko je neka vrsta iz svemira posetila Zemlju pre nekoliko miliona godina, ne postoji način da to saznamo, jer nema tragova kojima bi se ovakva pretpostavka potvrdila.

Neki stručnjaci su mišljenja i da su vanzemaljci prolazili blizu naše planete kada je ljudska vrsta uveliko bila prisutna, ali da su se uzdržali od posete. Moguće je da ih prosto nije privlačilo da sleću na već nastanjen svet. Možda tek čekaju da se jave.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • JA

    26. decembar 2019 | 22:13

    Vec su pre nekoliko godina obilazili svakog dana neki nas drugi grad, postoje razni snimci na yt-u, potrazite.

  • Раднаскела

    26. decembar 2019 | 22:23

    Чак иако знају за нас, зашто би се јављали оваквој гомили лудака!?

  • Dusan

    26. decembar 2019 | 22:29

    Guzva je i ovako jos nam oni trebaju:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA