Hoće da menjaju granice: Mađari napravili igru "Spreči Trijanon", za Božić je poklanjali kao blesavi

Pravila igre su takva da se igrači koji kontrolišu velike evropske države na početku Prvog svetskog rata takmiče u osvajanju što više neprijateljskih glavnih gradova.

  • 10
Mađarska igra Foto: lozdmegtrianonttarsas.unas.hu

Velikomađarske ideje i snovi o granicama Mađarske pre Trijanonskog sporazuma očito ne stanuju samo u sedišu vladajuće stranke Fides i na zvaničnim komunikacionim kanalima mađarske vlade na Tviteru i Fejsbuku, nego i u igrama za decu i odrasle: u Mađarskoj se, naime, pojavila društvema igra pod nazivom "Spreči Trijanon".

Trijanonskim ugovorom, potpisanim između saveznika iz Prvog svetskog rata i Kraljevine Ugarske 4. juna 1920. Mađarska je postala nacionalna država mađarskog naroda, a uoči stote godišnjice u Mađarskoj je sve glasniji žal za gubitkom srpskog, hrvatskog, slovenačkog, rumunskog, slovačkog i austrijskog dela teritorije nad kojom je Budimpešta do tada imala kontrolu.

Na prošlogodišnju godišnjicu tog istorijskog mirovnog sporazuma, mađarska Međunarodna kancelarija za informisanje na Tviteru objavila je spornu ilustraciju u kojoj su nacrtane ruke koje kao da grabe i otimaju Mađarima delove "njihove teritorije", a premijer Viktor Orban sredinom decembra je na Fejsbuku objavio fotografiju sa stranačkog sastanka koji se odvijao ispod istorijske karte velike Mađarske.

Sada se, međutim, pokazuje da je u vreme božićnog darivanja uoči stote godišnjice Trijanonskog ugovora popularan poklon bila društvena igra za sve starije od 14 godina koja se zove "Előzd meg Trianont" ili "Sprečiti Trijanon".

Pravila igre su takva da se igrači koji kontrolišu velike evropske države na početku Prvog svetskog rata takmiče u osvajanju što više neprijateljskih glavnih gradova.

Za igru je potrebno dvoje do sedmoro igrača.

"Promeni istoriju" glasi jedna od poruka igre, koja izgleda kao da cilja na publiku zainteresovanu za reviziju granica.

U jednom intervjuu autor igre objašnjava kako je cilj da mladi naraštaji shvate kako su "Mađari autohtoni narod i izvan naših današnjih granica".

(Telegraf.rs/Večernji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Narko

    27. decembar 2019 | 15:19

    Evo i mi platimo za Dusanovom Srbijom

  • Johan

    27. decembar 2019 | 17:04

    Bogo moj uzeše celu Hrvatsku al eto sreće za Hrvate da ponovo budu mađarski konjušari.

  • Roko

    27. decembar 2019 | 20:44

    Mađarska je 1920 izgubila 70% svoje teritorije. I to zbog čega? Zato što je Austrija htela rat. Mađari i nisu bili za taj rat. Uzete su im teritorije na kojima su živeli 1000 godina, zemlja koju su 5 vekova branili i odbranili od Turaka, dok smo mi podlegli mnogo brže. Ruku na srce, srpski udeo u odbrani Mađarske od Turaka je velik, to takođe treba istaći. Mađarska je bila zemlja koja nas je nesebično primala dok smo bežali pred Turcima, zemlja koja nam je dozvolila da na njenoj teritoriji gradimo svoje crkve, svoje škole, štamparije. Dok su Srbi u Srbiji trunuli pod Turcima, Srbi u Mađarskoj su živeli u jednoj od najnaprednijih zemalja Evrope i sveta. I dan danas možemo mnogo naučiti od Mađara. To je vredan i čestit narod koji zna ko su, šta su i ne daju svoje. Kada bi se na njih ugledali, bilo bi nam mnogo bolje. Kao što mi kukamo za Dušanovim carstvom i Kosovom, tako i oni valjda imaju pravo da kukaju za teritorijama koje su im pripadale vekovima, a zatim su ih izgubili zbog rata koji nisu ni inicirali. Između Srba i Mađara je u zadnjih 150 godina bilo problema, ali je naša istorija mirnog života i saradnje mnogo duža. Živelo prijateljstvo Srba i Mađara!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA