• 2

Pronašle je koze, nazivali je sotonskom tvorevinom: Neverovatne činjenice o vašem omiljenom napitku

Ako pijete kafu, verovatno znate sve o razlici Arabike i Robuste, kafi sa i bez kofeina. Ovo su činjenice koje malo ko zna

  • 2

Sigurno ste primetili da samo miris kafe može da vam da malo energije, i pre nego što popijete svoj prvi gutljaj. Naravno, to nije dovoljno da biste preskočili svoju šoljicu kafe.

Kafa je jedan od najpopularnijih napitaka, pa vas možda neće iznenaditi kada čujete da je kafa drugi najprodavaniji proizvod na svetu (posle ulja), a u njenu proizvodnju je uključeno 25 miliona farmera u preko 50 zemalja.

Ali, koliko znate o istoriji kafe? Pripremite se za fancinantan pogled na priču o vašem jutarnjem napitku.

Pastiri su pronašli kafu u Etiopiji 800 godina pre Nove ere

Tačnije, legenda kaže da su koze pronašle kafu početkom 9. veka. Pastiri su primetili da se koze vrlo čudno i energično ponašaju nakon što pojedu bobice kafe. Zatim je lokalni monah napravio napitak sa bobicama i popio ga, nakon čega nije mogao da spava celu noć. Taj događaj je označio rođenje šoljice kafe. Ipak u najranijoj upotrebi, kafa se koristila kao hrana. Mešana je sa masnoćom za pravljenje energetski bogate grickalice.

Kafa je voće

Zrna kafe su zapravo seme biljke, koja dosta podseća na višnju. Šta se dešava sa bobicama iz kojih se vadi seme? Sve se baca.

Neke kompanije, zabrinute zbog tolike količine otpada, proizvele su brašno od kafe koje je napravljeno od sušenog voća kafe. Kažu da ima ukus oraha koji pomalo gorči, međutim prehrambena vrednost je iznenađujuća. Brašno od kafe je bogat izvor vlakana, antioksidanata, gvožđa, proteina i kalijuma, prenosi Health & Human Research.

kafa

Foto: Pixabay.com

Zabranjena je mnogo puta kroz istoriju

Kafa je bila zabranjena u Meki 1511. godine jer su zvaničnici bili sigurni da je to izazvalo radikalno razmišljanje. Italijanski sveštenici su iskoračili korak dalje u kasnom 16. veku označavajući kafu kao sotonsku tvorevinu. Osmanski sultan Murad IV je 1623. godine institucionalizovao kazne zbog pijenja kafe, poput batinjanja ili bacanja u more.

Još jedan pokušaj zabrane kafe dogodio se 1777. godine kada je Fridrih II Pruski, poznat kao i Fridrih Veliki, treći kralj Pruske, zabranio kafu jer je smatrao da kafa ugrožava potrošnju piva.

Raste dobro samo u blizini ekvatora

Danas se kafa uzgaja uglavnom u Brazilu, koji proizvodi 40% svetske proizvodnje, što je dvostruko više od proizvođača koji su na drugom i trećem mestu, Kolumbije i Vijetnama. Svaka od ovih lokacija uživa u toploti i vlazi tokom cele godine, što je klima koja odgovara kafi.

kafa

Foto: Pixabay.com

Najskuplja kafa na svetu

Manje od pola kilograma ove kafe košta 600 dolara. Za toliki novac, mora da je nešto posebno. Kafa nosi nazi "luwak" i pravi se od izmeta divlje životinje koja se zove cibetka i koja živi u Indoneziji. Ova životinja obožava plod kafe, ali ne može da svari zrna. Noću se penje na arabusta drveće, bere i jede samo najbolje bobice.

Tu počinje proces prirodne obrade. Zrno se fermetiše u njenom stomaku, a pre izlučivanja. Ovaj proces stvara zrna bez gorčine. Nakon što ga izbaci iz svog organizma, zrnevlje se izdvaja iz njenog izmeta.

Kafa je zdrava

I na kraju, ne treba da se osećate loše zbog pijenja kafe. Naravno, ukoliko pijete u velikim količinama i stavljate puno šećera, to svakako nije zdravo.

Oni koji piju kafu dobijaju zdravstvene koristi od nje jer kafa sarži visok nivo antioksidanata, kalijuma, mangana i B vitamina.  Od kafe ne možete da se predozirate. Potrebno je da popijete preko 100 šoljica da biste uneli smrtonosnu dozu kofeina.

Video: Dobro jutro! Svi bi od Mice da dobiju jednu jutarnju kafu

(T.T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    Odličan i zanimljiv tekst. Pišite i više o stvarima koje se tiču našega svakodnevnoga života.

  • ???

    Popio kafu i nije spavao celu noc,haahhahah

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima