≫ 

Za njih zna ceo svet: Delile su jedno telo, razdvojene su u 4. godini, a ovako izgledaju danas

Rođene sa zajedničkim organima i po jednom nogom; majka donirala jedan bubreg

  • 3
Kendra Maliyah Herrin Foto: Tanjug/AP

Kendra i Malija, sijamske bliznakinje rođene 26. februara 2002. godine u američkoj državi Juti, svet je zapamtio zbog toga što rođene sa zajedničkim trbuhom, karlicom, želucem, jetrom, bubregom, debelim crevo i dve noge ukupno.

Iako se od rođenja razmatrala opcija njihovog hiruškog razdvajanja, jedan zajednički bubreg predstavljao je ozbiljnu prepreku, jer je medicinska preporuka da se transplatacija ne obavi pre četvrte godine života.

Iako je uspeh operacije uopšte nalagao da se razdvajanje obavi što pre, njih dve su konačno razdvojene 7. avgusta 2006. godine. Operacija je trajala gotovo 18 časova, da bi bile nastavljene pojedinačne operacije na svakoj od devojčica nastavila po još osam sati.

Kendra Maliyah Herrin Foto: Tanjug/AP

Tek 8. avgusta ujutro zahvat je bio završen, a sestre su ostale u bolnici do 17. septembra te godine.

Kendra je zadržala zajednički bubreg, Malija je dobila bubreg svoje 26-godišnje majke. Poslužio joj je punih 12 godina dok u maju 2018. godine nije otišla na novu operaciju.

Kendra Maliyah Herrin Foto: Tanjug/AP

Danas svet inspirišu svojojm pričom, neskrivenim detaljima iz života ispunjenog brojnim operacijama. Imaju po 17 godina i sanjaju da se bave pravima manjina, inkluzijom dece i odraslih.

U javnom životu su ostavile i pisani trag. U 2009. godini objavljena je knjiga "Kad se srca spoje", o životu blizanaca koji dele život i svoje telo. Knjiga je jedinstvena i po tome što je prva knjiga o spojenim blizancima koju su napisali blizanci lično ili njihovi roditelji.

Kendra Maliyah Herrin Foto: Tanjug/AP

Video: One su jedno: Zašto je majka odlučila da ne razdvaja sijamske bliznakinje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    31. decembar 2019 | 22:42

    Radjanje i zivot to treba razumeti da bi znao ko si i gde ti je mesto kad sve covek vidi ,onda shvati koliko smo egoisticno bolesni jer svesnost pokazuje da samo sto se sutra probudimo zivi i sto uopste disemo ovaj vazduh prvenstveno da to bude nas izvor srece i radosti i da tako dan i pocnemo,od mene dosta za danas SRECNA NOVA GODINA SVIMA I PUNO RADOSTI I VESELJA

  • Logika

    1. januar 2020 | 01:34

    Zato što mnogo boli takvo nešto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA