Procvetao najveći cvet na svetu: Ima odvratni miris truleži, a posle samo 7 dana će uvenuti

Raflezija koja je nedavno procvetala u Zapadnoj sumatranskoj šumi ima prečnik od skoro metar i po i to je verovatno čini najvećim cvetom koji je ikada viđen na celoj planeti

  • 0
rafflesia flower Foto: Profimedia

Biljka raflezija (rafflesia) najbolje je poznata po nadimku "cvet čudovište" zbog svoje "parazitske prirode" i odvratnog smrada. Ova neobična biljka raste kao parazit na korenu drveća, može biti težine i do 11 kilograma, a cvetovi u prečniku mogu imati i do 1,3 metara. Čuvari divljine Indonezije su sada pronašli najmonstruozniju jedinku među svim.

Rafflesia koja je nedavno procvetala u Zapadnoj sumatranskoj šumi ima prečnik od skoro metar i po i to je verovatno čini najvećim cvetom koji je ikada viđen na celoj planeti.

Zanimljivo je da je na istoj lokaciji, dakle na Sumatri, i kod istog domaćina izrasla biljka raflezija koja je do sada bila najveća, a ona je procvetala 2017. godine.  Biljka koja je nedavno procvetala je u svojoj ogromnoj veličini pobedila i tu kraljicu divovskih cvetova iz 2017.

Ova biljka nema ni koren ni listove - ona je parazit. Džinovski cvet živi zahvaljujući drugoj biljci, od koje uzima vodu i hranljive sastojke, tako što se nalepi na njen koren, kako bi se razvijala, baš kao i parazit.

rafflesia flower Najveći cvet na svetu; Foto: Profimedia

Kad biste pomirisali cvet, shvatili biste da mu "smrdi iz usta", jer ispušta gadan miris sličan trulom mesu, zbog čega ima i nadimak "leš cveta". Taj ogavni miris privlači insekte koji ga oprašuju.

Na stranu sve, život ove biljke je strašno kratak iako deluje glamurozno. Samo sedam dana su joj "otvorena usta" i izgleda moćno, a onda vene i trune.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA