• 0

Večita misterija: 7 geoloških pojava koje ostavljaju naučnike bez objašnjenja

Naučnici vekovima objašnjavaju razloge njihovog nastanka, ali pojedine kreacije prirode ostale su večita misterija

  • 0

Paneta Zemlja obiluje neverovatnim geološkim strukturama poput kristalnih pećina, kanjona i prelepih vulkana.

Ovo je sedam pojava koje naučnike ostavljaju bez objašnjenja:

Oko Sahare - Mauritanija

Prostire se u vidu koncentričnih krugova, a najveći ima prečnik od oko 28 kilometara. Geolozi su u početku tvrdili da je nastalo usled udara asteroida, ali među krugovima nema istopljenog kamena koji bi potkrepio ovu teoriju. Izostaju i dokazi koji bi potvrdili teoriju o vulkanu. Zaljubljenici u mitove kažu da su to ostaci davno potonulog ostrva Atlantide.

Naučnici savremenog doba navode da je Oko Sahare nastalo erozijom zemljane kupole. Proces je počeo pre oko 100 miliona godina raspadanjem superkontinenta Pangee. Drevne stene koje su nastale na dubini od oko 200 kilometara potvrđuju teoriju, ali istraživanja još uvek traju.

Jezero Hilijer - Australija

Malo jezero visokog saliniteta nalazi se na ostrvu pored Zapadne Australije. Njegova ružičasta boja učinila ga je jedinstvenim u svetu. Britanski istraživač Metju Flinders prvi je zabeležio slučaj jezera Hilijer. Analizirao je uzorak vode, ali nije mogao da objasni šta stvara njegovu neverovatnu boju. Turisti ga mogu posetiti samo helikopterom, mada se zna da voda nije opasna po zdravlje.

Naučnici sumnjaju da je voda ružičaste boje zbog prisustva alge Dunaliella salina ili ružičaste bakterije Salinibacter ruber. Za razliku od drugih primera ružičastih jezera na svetu (jezero Retba u Senegalu), roze nijansa u slučaju Hilijera ne varira u zavisnosti od temperature ili sunčevih zraka.

Rascep u Velikom kanjonu - SAD

Ogromni jaz u vremenu vidljiv je na Velikom kanjonu u Arizoni. Geolozi koji proučavaju anomaliju primetili su dosta kamenja i fosila od pre 540 miliona godina. Odmah ispod njih nalazi se sloj stena koji je nastao pre milijardu godina. Gde je nestao sloj zemlje koji je nastao između ta dva perioda velika je nepoznanica.

 
 
 
View this post on Instagram

See that tiny pinkish-brown line in the bottom right corner? That’s the Colorado River and the whole reason the Grand Canyon exists how it does today. 💛 . . . . . .. . . #daleyfamilytravels #familytravel #grandcanyon #fearlessfamtrav #heartfelttraveller #grandcanyonwithkids #tinybigadeventure #howtoworldschool #travelmadfam #loveyourtimetogether #travelbrood #myclickstory #exploringfamilies #babyitsgreatoutthere #parentswhowander #goadventuretogether #ourtribetravels #outdoorfamilies #bebevoyage #bbvfriends #wanderlustmomblogger #familytravelbloggers #postcardsfromaroundtheworld #travelusa #americathebeautiful #findyourpark #goparks #nationalparks #nature_captures #landscapecaptures

A post shared by Ashley Daley (@daleyfamilytravels) on

Teorija koja tvrdi da je Zemlja nekada bila zaleđena kugla daje odgovor na pitanje. Ogromni slojevi ploča nastali u pomenutom periodu, završili su u okeanu pod naletom glečera. Ipak, njihovo poreklo zauvek će ostati pod velom misterije.

Luk Nastapoka - Kanada

U jugositočnom delu zaliva Hadson nalazi se gotovo savršen luk. Najpre se mislilo da je nastao usled udara asteroida. Međutim, u blizini luka nije pronađen niti jedan dokaz da se to dogodilo.

Najprihvatljivija teorija kaže da je luk nastao kada je jedan sloj stena potisnuo drugi. To ne objašnjava njegov pravilni oblik, tako da je luk Nastapoka i dalje pod stalnim nadzorom naučnika.

Humke u oblasti Mima - SAD

Jednolični talasi u travnjacima nalaze se blizu Olimpije, savezna država Vašington. Kada ih je 1841. godine otkrio američki naučnik Čarls Vilks, mislio je da je reč o grobnicama. Počeo je da kopa i ubrzo shvatio da je svaka humka ispunjena šljunkom. Slične formacije protežu se od Kalifornije do Kolorada i decenijama zbunjuju naučnike.

Pojedini naučnici kažu da su humke nastale pre 30.000 godina. Ova tvrdnja u sukobu je sa teorijom koja kaže da su prvi ljudi živeli na teritoriji SAD mnogo kasnije. Nagađanja o uticaju vetrova i poplava brzo su odbačena. Najnovija teorija okrivljuje krtice za postojanje humki, ali malo ko od naučnika veruje u nju.

Čarobni krugovi - Pustinja Namibija

U neposrednoj blizini Namibije nalaze se crveni krugovi gole zemlje obrasle travom. Ako ih pogledate iz ptičje perspektive, shvatićete da se mrlje beskrajno protežu duž pustinje. Narodna verovanja kažu da se radi o stopama bogova, ali su naučnici potražili objašnjenje zasnovano na dokazima, piše Mental Floss.

Pojedini prirodnjaci tvrde da su rupe nastale usled napora biljaka da dođu do vode i hranljivih materija iz zemlje. Biljke koje su uspele da oforme dominantan sistem korena su opstale. One koje su osuđene na umiranje ostavle su parče zemlje u sredini.

Godine 2017. u časopisu "Nature" pojavila se obećavajuća teorija. Iskopavanjem su otkrivena gnezda termita, što implicira da su insekti pojeli vegetaciju iznad gnezda. Pustinjske biljke mogle su da se razvijaju samo oko gnezda. I pored napora da se objasni njihovo postojanje, nauka još uvek traži konačan odgovor.

Krateri u Sibiru

Pilot helikoptera koji je 2014. godine leteo iznad poluostrva Jamal primetio je ogromnu rupu u zaleđenoj zemlji, na samom ulazu u Karsko more. Naučnici su požurili sa analizom kratera prečnika od oko 30 metara i utvrde njegovo poreklo. Udar meteora, ekplozija gasa i dolazak vanzemaljaca bile su neke od teorija njihovog nastanka.

Ispitivanje vazduha na dnu kratera otkrilo je vrlo visok nivo metana koji ukazuje na eksploziju. Nju su izazvala topla leta koja su poremetila uslove večitog snega i leda. Pojedini geolozi tvrde da nije bilo eksplozije, već je krater nastao pod uticajem urušavanja zaleđenog zemljišta. Od tada je otkriveno još nekoliko kratera, ali zvaničnog objašnjenja nema.

(N.N.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima