≫ 

Besplatno obrazovanje, zavidan dečji dodatak: Pogledajte zašto je Finska najsrećnija zemlja na svetu

Često slušamo o tome koje su zemlje najbolje i najsrećnije za život i pitamo se kako je moguće da se u pojedinim delovima sveta živi tako srećno i zadovoljno. Sada možda imamo i odgovor na to pitanje

  • 11
Finska Foto: Shutterstock

Finska se smatra jednom od najsrećnijih zemalja. Možda razlog za to leži u sledećim činjenicama:

Finci dosta vremena provode napolju

Oko 70 odsto teritorije Finske je prekriveno šumom i to je glavni razlog zbog kog se Finci osećaju komotno u šumama. Osećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Takođe, dosta vremena provode napolju i idu u šetnje i voze bicikl često.

Slobodno piju vodu

Finsku već zovu „zemljom hiljadu jezera“. Ova jezera nastala su kao posledica otapanja glečera pre oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da je mogu piti direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa pročišćavanja.

dete pije vodu, dete, voda Voda u Finskoj čista kao suza Foto-ilustracija: pixabay

Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako zaboravite da je tražite konobaru.

Dečji dodatak se isplaćuje redovno, sve dok dete ne napuni 17 godina 

Roditelji u Finskoj dobijaju dečji dodatak u iznosu od 100 evra mesečno. Ta cifra se malo povećava sa svakim narednim detetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dete ne napuni 17 godina.

Taj novac ljudi mogu trošiti kako žele, ali uglavnom ga radije ne koriste već skupljaju kako bi svom detetu obezbedili pristojan iznos za život u budućnosti.

Pored toga, odmah nakon rođenja deteta, roditelji dobijaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu. U njima se nalazi 64 različita predmeta, uključujući odeću, igračke, kao i sve informacije o brizi o novorođenčetu.

Imaju najbolju picu na svetu

Sve je počelo sa Silvijom Berluskonijem, italijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez ukusa, i rekao da se ona ne može porediti sa šunkom iz Parme.

Silvio Berluskoni Berluskoni pica proglašena najboljom na svetu Foto: Guliver/Marco Luzzani/Getty Images

Tri godine kasnije, Finska je pobedila na internacionalnom takmičenju u pravljenju pice, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su poznatu „Berluskoni“ picu sa jelenovim mesom.

Jedna su od vodećih zemalja u svetu po reciklaži đubreta

Finska se drži „kružne ekonomije“ koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto komunalnog otpada se ili reciklira ili se spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju.Takođe, 9 od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kog je procenat recikliranosti još veći.

Visok je stepen poverenja u policiju

Posebnost finske policije nalazi se u tome što su oni, organizaciono, jedna formacija, a ne nekoliko zasebnih struktura kao u većini zemalja sveta. To praktikuju kako bi se suprotstavili mogućim pokušajima bilo koje grupe vladajućih krugova da monopolizuje policiju i utiče na nju. Kao što praksa pokazuje, ovo je bila jedna od najboljih odluka finske vlade jer se pokazalo da skoro 90 odsto Finaca veruje policiji.

Postoji mnogo takmičenja u neobičnim sportovima kod njih

Sport je deo svakodnevnog života u Finskoj. Pored dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje takmičenja  kao što su: takmičenje u brizi o ženi, u bacaju mobilnih telefona, lovu na komarce, sviranju vazdušne gitare i bacanju čizama.

Prva su zemlja koja svakom stanovniku daje pristup internetu

Od 2010. godine Finska je postala prva država na svetu u kojoj je listi prava građana priključeno i pravo na pristup internetu.

devojka koristi mobilni noću Svaki građanin ima pristup internetu Foto: Unsplash

Vlada je naredila dobavljačima interneta da obezbedi korisnicima internet velike brzine i da to urade odmah. Dok vlade drugih zemalja ne garantuju brzi internet zbog straha od piraterije, Finci su prepoznali to da je internet neophodan kako bi se bolje radilo.

Očevi provode više vremena sa decom nego majke

U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje dece. Na primer, odsustvo očeva s posla može trajati 9 nedelja i tokom tog vremena mu se isplaćuje 70 odsto zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više učestvuju u odgoju dece nego majke.

Zauzimaju drugo mesto u svetu po konzumaciji kafe

Prema podacima Međunarodnog udruženja za kafu, svaki Finac popije 26,5 kilograma kafe godišnje. Svaka pauza za kafu na poslu ili u školi, za Fince je sveta stvar i uvek se mora obezbediti dovoljno vremena za nju.

Selo Deda Mraza

Malo selo u Laplendu, delu Finske zove se Julupuki (kako se na finskom kaže Deda Mraz) i otvoreno je za posete finskom Deda Mrazu tokom cele godine.

Finski Deda Mraz ima i pravi pasoš u kome je kao datum rođenja napisano „pre mnogo vremena“, a u bračnom statusu „oženjen“. Njegova žena zove se Julumuri, što bi značilo „Baba Mrazica“.

Besplatno obrazovanje

Obrazovanje u Finskoj podrazumeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji.

Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na univerzitetima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno. Takođe, obrazovanje u Finskoj smatra se jednim od najkvalitetnijih na svetu.

Filozofija sreće: “Sisu and kalsarikännit"

Reč “sisu” nema doslovan ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstina. Ta reč označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu. Ovaj koncept prerastao ju u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. veku. “Sisu” u dečjem vaspitanju sprovodi ideju da dete može sve.

Video: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(B. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • dragan

    10. januar 2020 | 08:23

    Finska je stvarno divna zemlja živio sam tamo 15 god sve je posvećeno stanovništvu, divne škole siguran posao divna Plata.

  • Dragan

    10. januar 2020 | 08:07

    Finska od Nemacke bezi pedeset godina a od Srbije dvesta,tu razliku mi ne mozemo nikad nadoknaditi.

  • Veteran

    10. januar 2020 | 05:56

    Kod nas naplaćuju čašu vode 200 dinara po utakmicama i po ulicama, ma mi smo mi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA