• 0

Dva dana je bio na praksi u NASA, a već trećeg je ovaj stažista (17) otkrio novu planetu

Čim je počeo sa stažiranjem, njegovo ime postalo je poznato svim stručnjacima najpoznatije agencije za istraživanje svemira

  • 0

NASA je prošlog ponedeljka objavila da je zahvaljujući TESS misiji otkrivena još jedna planeta koja je slična Zemlji i koja najverovatnije ima uslove pogodne za razvitak i održavanje života. Radi se o planeti TOI 1338 b, koja se nalazi u sazvežđu Slikar i koja je udaljena 1.300 svetlosnih godina od nas, a otkrio ju je niko drugi do sedamnaestogodišnji stažista Volf Kukijer, piše Mashable.

Na leto 2019. godine Kukijer je dobio zadatak da istraži „varijacije u sjaju zvezda“ na fotografijama koje je napravio TESS, jer je, kako je NASA ranije saopštila, ljudsko oko bolje za uočavanje sitnih promena i šablona nego algoritmi namenjeni tome, pa je ovo bio savršen zadatak za prvu nedelju stažiranja.

- Pregledao sam sve ono što su volonteri označili kao bitno kada sam naišao na sistem od dve zvezde. Trećeg dana stručne prakse ustanovio sam da u sistemu TOI 1338 postoji planeta koja bi mogla biti pogodna za život – kaže Kukijer.

Prema ranijem saopštenju NASA, planeta TOI 1338 b je oko 6,9 puta veća od Zemlje i biće u stabilnoj orbiti bar još 10 miliona godina.

- Očekuje se da će TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite – Tranzitni satelit za traženje planeta koje su pogodne za život) u roku od dve godine sakupiti dovoljno podataka o hiljadama planeta, pa će se među njima otkriti još onih koje su slične Zemlji – saopštili su iz ove svemirske agencije.

Kukijer je koautor dokumenta o otkriću pomenute planete, nakon čega je nastavio da traga za još planeta ove vrste.

Video: Žene prvi put samostalno u svemiru

(V. T.)

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima