• 12

Misterija klipa koji je nasmejao Srbiju konačno rešena: Koliko jedan dan ima dramova, a kamen litri?

Sagovornici su neumorno pokušavali da objasne šta je to dram, koliko vodenica ima kamenova, koliko jedan kamen sadrži litara, a na kraju su novinara upitali: "Kako ne možeš da razumeš?"

  • 12

O legendarnom snimku od pre nekoliko godina, u kom su meštani pokušali da objasne novinaru Miodragu Popovu po kom principu funkcioniše vodenica i dalje se priča.

Na YouTube-u nalazi se klip upravo tog segmenta, gde su gledaoci pokušavali na sve načine da uhvate nit i shvate šta je to dram, koliko vodenica ima kamenova, koliko jedan kamen sadrži litara, a sve je kulminiralo pitanjem meštana upućeno novinaru - Kako ti nije jasno?

Međutim, veo te misterije konačno je podignut, pošto se pojavila internet stranica koja je zapravo kalkulator koji izračunava konverziju za sve te pojmove koji su dugo zbunjivali građane.

Šta je u stvari šta

Ukoliko bismo pokušali da objasnimo narodskim jezikom šta je šta, to bi otprilike izgledalo ovako:

Vodenica ima 7 kamenova svaki kamen ima 4 litra, što je ukupno 28 litara. Tih 28 litara predstavlja 100 odsto vlasništva vodenice. Svaki od vlasnika vodenice ima vlasnički udeo koji se izražava u litrima. U odnosu na vlasnicki udeo svaki od vlasnika uzima odgovarajuću količinu brašna u jednom periodu, tj. mesecu.

Mesec je u stvari period koji traje 28 dana tokom kog svaki od vlasnika uzme količinu brašna koja mu pripada prema vlasničkom udelu u vodenici.

1 litar = 100 drama = 7 dana = 168 sati tokom kojih vlasnik tog litra uzima procenat brašna od onoga ko koristi vodenicu tokom jednog meseca.

1 dram = 1.68 sati mlevenja brašna za koje vlasnik tog drama uzima procenat tokom jednog meseca.

"Ovo je za pristupni test za NASA"

Inače, pomenuti snimak je toliko bio simpatičan i humorističan korisnicima, da su se komentatori utrkivali ko će dati smešniji odgovor.

- Ovi su se rano odvojili od civilizacije. Maje na svoju stranu, oni na svoju - napisao je jedan korisnik.

- Ovo pristupni test za NASA-u, ili tako nešto - istakao je jedan komentator.

- Jedva čekam da Holivud snimi film po ovoj priči. To bi sve Oskare pokupilo - samo su neki od urnebesnih komentara na priču o vodenicama.

(M. Lj.)

Komentari

  • Ej bre

    Pa kako ne razumete?? Šta ima nejasno 😁

  • Marko

    Cisto da znate: "Sezona" u mlinu traje 7 meseci(7 kamenova),jedan kamen ima 4 litre tj 4 nedelje, jedna litra ima 7 dana, 4 nedelje imaju 28 litre tj . 28 dana itd itd...

  • 😂

    Pa 100 drama je 100 drama, jel vam sada jasno?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima