≫ 

Ovo su najukletija mesta na svetu: Jedno od njih nalazi se na Jadranu

Veliki broj mesta na svetu ostao je pust zbog verovanja u to da su prokleta i da treba da se zaobilaze kako vam se ne bi desilo nešto loše. Posebno su neobične priče koje su ispletene oko ovih pet mesta

  • 0
Ostrvo smrti Ostrvo smrti Printscreen: Youtube/Doppelgänger

Postoje mnoge lokacije na svetu koja ljudima izazivaju jezu od prvog pogleda, zbog čega su neka od njih dobila epitete ukletih mesta. Ona su uglavnom napuštena, što doprinosi njihovom zastrašujućem izgledu, a na priče o nekima od njih ostaju ravnodušni samo najhrabriji, pišu Fox News.

Ovi gradovi duhova i ova sablasna ostrva smatraju se najukletijim mestima na svetu.

Ostrvo Roanok u Severnoj Karolini

Grupa Engleza koju je predvodio kapetan Džon Vajt naselila se na ovom ostrvu 1587. godine. Vajt je posle nekog vremena otišao po zalihe u Englesku, a na Roanoku je ostala cela njegova porodica. Kada se vratio, zatekao je ruinirano utvrđenje u kom nije bilo nikoga od kolonista. Na drvetu je bila urezana reč "Croatoan". Do današnjeg dana ovo ostrvo smatra se ukletim.

Ostrvo Nauru na jugu Tihog okeana

Pre samo pedeset godina ova mala ostrvska nacija bila je najbogatija na svetu. Lokalni stanovnici tvrde da su oni koji su tada živeli ovde prodali svoje posede zbog zagađenja okruženja uzrokovanog iskopavanjem fosfata na ovom ostrvu.

Veruje se da su bogovi kaznili tadašnje stanovnike i njihove potomke zbog uništavanja prirodnih lepota. Danas je Nauru jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu. Kako bi opstali, vlada iznajmljuje većinu svog zemljišta Australiji kao prostor za privremeni smeštaj izbeglica i imigranata.

Republika Nauru Ostrvo Nauru Foto: Wikimedia/ARM

Dvorac Monsegur na jugu Francuske

Ovaj zabačeni zamak, koji se nalazi na vrhu strme litice, među lokalnim stanovnicima je poznat i pod nazivom Satanina sinagoga. U 12. veku ovaj zamak je postao sedište Katara, hrišćana koje je Katolička crkva proglasila jereticima. Tadašnji papa je zajedno sa ostalim katolicima bio prisutan prilikom njihovog isterivanja iz ovog utvrđenja. Posle opsade koja je trajala devet meseci, 200 Katara je spaljeno na lomači, ali su neposredno pre smrti prokleli ovaj zamak.

Poveljija u Italiji

Stanovništvo koje živi u blizini ovog ostrva veruje i danas da se "zao čovek kada umre probudi u Poveljiji", kojoj je dodeljen nadimak "Ostrvo smrti" i koja se nalazi u blizini Venecije.

Danas tamo živi nekoliko vinogradara sa svojim ovcama, a nekada je stotine porodica naseljavalo ovo ostrvo. Oni su bili toliko napredni da su imali svoje zakone i bili nezavisni od ostatka države, sve dok nije izbila epidemija kuge, koja je usmrtila većinu stanovnoštva. Posle toga je Poveljija postala sanatorijum za obolele od gube i mentalne bolesnike.

Konačno je napuštena 1968. godine i sada se naziva "najukletijim mestom na svetu". Ostrvo je prodato 2014. godine biznismenu Luiđiju Brunjaru, koji želi da ga obnovi, ali nije otkrio u koje svrhe.

Timbuktu, grad na severu Malija

Ekstremisti su 2012. napali Timbuktu i oskrnavili grobove svetaca, čineći nešto što je do tada bilo nezamislivo – razneli su vrata džamije Sidi Jahja. Prema legendi, otvaranje ovih vrata, starih 600 godina, dovelo bi do smaka sveta. Od tada lokalni stanovnici ukazuju na haos koji je nastao svuda u blizini. Neki od njih tvrde da je grad već stotinama godina pod kletvom – od vremena trgovine solju, kada su kružile glasine da su njegove ulice popločane zlatom.

Video: Gosti nose zatvorske uniforme, opsedaju ih duhovi: Ovo su hoteli u kojima niko ne spava

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA