Majmune obukli u tajlandske nošnje: Prisiljeni da u haljinama zabavljaju turiste

Maltretiranje inteligentnih i živahnih stvorenja još uvek nije isključeno iz turističke ponude Tajlanda

  • 0
Majmun peva Printscreen/Youtube/Viral Press

Da bi stvorili uslove za zabavu, ljudi zaboravljaju na etičke norme i humano postupanje prema životinjama.

Predstavu koja se izvodi u tajlanskom zoološkom vrtu našla se na meti žestokih kritika zaštitnika životinja. Majmuni obučeni u tajlandsku nošnju zabavljaju posetioce zoološkog vrta izvodeći opasne trikove. Uznemirujući snimci prikazuju inteligentne životinje kako vrte zapaljene štapove i imitiraju pevače.

Mesto ponižavajućih predstava je kamp Čang Puak u provinciji Račaburi. Aktivisti za zaštitu prava životinja kažu da je reč o klasičnom ponižavanju životinja.

PETA poziva turističke kompanije da zaustave saradnju sa organizatorima predstava. Tvrde da su mnogim majmunima izvađeni zubi kako bi se bolje uklopili u ambijent.

Snimak prikazuje majmuna u zlatnoj haljini prinuđenog da prođe kroz obruč na kome se nalaze metalni šiljci. Zatim izvodi vratolomije na lopti i pokazuje publici svoje veštine.

Drugi majmun sa konopcem oko vrata na sebi nosi par kratkih pantalona. Nekoliko puta je napravio salto želeći da pobegne. Životinje se prikazuju u okolnostima karakterističnim za čoveka - rukuju se sa decom, sviraju gitaru i pretvaraju se da koriste telefon.

Potpredsednik organizacije PETA Džejson Bejker kaže da tortura tokom treninga razbija prirodnu narav  majmuna. Svi trikovi koje izvode nastali su u strahu od kazne.

- Majmuni ne žele da nose odeću, hodaju na zadnjim nogama, voze bicikl i izvode ostale ponižavajuće trikove. Sve to rade iz straha od nepovoljnih ishoda koji događaju kada ne urade ono što se od njih očekuje. Prisiljeni su da život provedu u ropstvu - objašnjava Bejker.

Dobrotvorna organizacija tvrdi da se mladunci još u ranom uzrastu odvajaju od majke i potpuno su uskraćeni za život u prirodnom okruženju. Tajland je popularna turistička destinacija, ali često je na meti kritika zbog lošeg ophođenja prema životinjama. Koriste se za zabavu turista.

- Maltretiranje životinja više nije dominantni način privlačenja turista, ali još mnogo posla je pred nama - kaže Bejker, a prenosi Unilad.

Turističke kompanije moraju da zaustave promociju ovakvih zooloških vrtova. Strani posetioci bi takođe trebalo da izbegavaju mesta ponižavanja i sreću majmune samo u njihovim prirodnim staništima.

Video: Hteo da napravi selfi s majmunom, a onda je doživeo veliku ispalu

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA