≫ 

Njegov pad na Zemlju okončao je ledeno doba: Naučnici našli najstariji krater asteroida na planeti

Njegov udarac je bio toliko jak da je slomio led debeo nekoliko kilometara i izazvao klimatske promene koje su uticale na celu planetu

  • 1
asteroid, zemlja, planeta Pixabay.com

Krater u Jarabubi, u Zapadnoj Australiji, identifikovan je kao najstariji poznati dokaz pada asteroida na Zemlju. Nakon testiranja minerala pronađenih u tamošnjem kamenju, istraživači sa Univerziteta Kertin izračunali su da je star neverovatnih 2,2 milijarde godina, piše RT.

Kristali cirkona i monacita u kamenju sadržali su male količina uranijuma, kojem se veoma lako određuje starost na osnovu njegovih karakteristika koje ispoljavaju propadanje, pa je tim naučnika uspešno izračunao tačnu starost kratera.

Krater prečnika 70 kilometara otkriven je 1979. godine, a sada se ispostavilo da je 200 miliona godina stariji od kratera Vredefort u Južnoj Africi, koji je do sada smatran najstarijim.

Udarac asteroida bio je toliko jak da je moguće da je on bio odgovoran za okončanje jednog od Zemljinih ledenih doba.

- Starost kratera odgovara prilično tačno vremenu u kom je okončano ledeno doba. Udarac asteroida u Zemlju mogao je da izvrši značajan uticaj na klimu naše planete – kaže vodeći istraživač Kristofer Kirklend.

Tim naučnika izračunao je da je ovaj kamen iz svemira udario u led debeo nekoliko kilometara, pri čemu je u atmosferu izbačena velika količina vodene pare, što je doprinelo zagrevanju planete tokom proterozoika, mnogo pre nego što su se na Zemlji pojavili složeni oblici života.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin R.S

    24. januar 2020 | 09:15

    Prvo kazu da bi udarcem nastalo pomracenje od nekoliko godina jer bi od prasine bio potpuni mrak i dolazilo do zahladjenja, a sada tvrde obrnuto. Ko da vam vise veruje kada sa vremena na vreme menjate vase teorije!? Nalupetate se gluposti koje obican covek to prihvati oberucke, a sve je zasnovano na vase teorije bez ikakvih dokaza.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA