Lekari su rekli da je njen mozak mrtav, a posle sedam meseci probudila se iz kome

Čuda se ipak dešavaju, a ova priča je pravi primer za to

  • 0
Bolnica, pacijent Foto: Unsplash

Oporavak od teških bolesti traje dugo, ali sudbina 31-godišnje žene iz SAD primer je da ne treba gubiti nadu bez obzira na ozbiljnost zdravstvenih problema.

Kertiša Brabson je prve tegobe imala tokom leta 2018. godine. Osetila je malaksalost, anksioznost i otežan govor.

- Nisam znala šta se događa sa mojim telom. Nešto nije bilo u redu, ali nisam prepoznala o čemu je reč - kaže Kertiša.

Primljena je u bolnicu bez dijagnoze. Ubrzo je počela da doživljava napade, a posle nekoliko dana pala je u komu.

- Njeno stanje se pogoršavalo pred mojim očima. Izgledalo je traumatično, jer nisam mogla da pomognem svom detetu - objašnjava Kertišina majka Kertis Vilijams.

Lekari sa klinike u Klivlendu konstatovali su da Kertiša boluje od encefalitisa anti-NMDA receptora. Reč je o autoimunoj bolesti koja napada mozak.

- Plakala sam svake noći, jer sam se bojala da ću izgubiti dete. Nisam znala da li ćemo se zajedno vratiti kući - kaže majka Ketriše.

Prolazili su dani i meseci, a Kertiša je i dalje bila u komi. Broj napada se povećao na 20 dnevno. Kertis kaže da se njena ćerka lečila u nekoliko zdravstvenih ustanova, a određeno vreme provela je i u domu za stara lica.

- Govorili su da isključim aparate jer je njen mozak mrtav. Nikada to ne bih učinila - objašnjava Kertis.

Odlučila je da prebaci Kertišu u medicinski centar Univerziteta Veksner, Ohajo. Brigu o njenom zdravlju preuzeo je tim neurologa.

- Nismo odustajali - kaže doktorka Šrada Mainali, članica tima lekara koji se tokom četiri meseca borio za Kertišin oporavak.

Disala je pomoću aparata i sve vreme živela na infuziji. Primala je imunosupresivne lekove i steroide koji se koriste u lečenju encefalitisa. Lekari su pokušavali da smanje broj napada koji su ugrožavali Kertišino stanje.

- Molila sam Boga da sačuva Kertišu, a meni pošalje znak da će sve biti u redu - priseća se Kertis teškog perioda.

Konačno, Kertiša se probudila iz sedmomesečne kome.

- Bila sam šokirana i zgrožena što sam spavala sedam meseci, a onda sam se iznenada probudila - kaže Kertiša, a prenosi Fox8.

U početku nije prepoznala članove porodice, ali se stanje poboljšavalo iz dana u dan. Posle perioda rehabilitacije od četiri meseca napustila je bolnicu.

Kertis se preselila kod ćerke kako bi joj pomogla tokom oporavka. Pamćenje se postepeno poboljšalo. Tridesetjednogodišnja majka dvoje dece kaže da sada više ceni život. Zahvalna je lekarskom timu i članovima porodice koji nisu gubili nadu.

- Pravo je čudo što sam živa - navodi Kertiša.

Video: A šta mi fali? Pa ništa, imaš devet prstiju na stopalu

N.N.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA