NASA se oprašta od svemirskog teleskopa Spicer: Zavirio je u zoru samog vremena i otkrio nam kosmos

Kada se 2003. otisnuo na krstarenje univerzumom, bio je najistančanija sprava za detektovanje infracrvene svetlosti koju je čovečanstvo do tada uspelo da napravi

  • 0
Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

Nakon svoje misije, koja je trajala 6.002 dana, američka svemirska agencija NASA će razrešiti dužnosti svoj svemirski teleskop „Spicer”. Poslednji podaci koje je prikupio su već preuzeti, a kontrola misije je izdala svoju poslednju komandu. „Spicer” će sada ući u siguran režim, što znači da više neće slati snimke kosmosa nazad na Zemlju.

„Spicer” predstavlja jednu od NASA-ine četiri Velike opservatorije, zajedno sa teleskopom „Habl” i opservatorijama „Čandra” i  „Kompton”. Zahvaljujući njegovoj misiji, dobili smo zadivljujući infracrveni prikaz kosmosa.

Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

Rukovodilac „Spicer” projekta, Džosef Hant, putem Tvitera uručio je poslednji pozdrav svemirskom teleskopu.

Lansiran je 2003, a tada su stručnjaci očekivali da će njegova misija trajati svega pola decenije. Prevazišao je svačija očekivanja i bio je operativan skoro 16 i po godina. Rasvetlio nam je brojne tajne univerzuma zahvaljujući svojoj tehnologiji detektovanja infracrvene svetlosti, koja je u trenutku začeća njegove misije bila najnaprednija na planeti.

Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

Infracrveni snimci koje je „Spicer” uhvatio prikazuju prizore koji su, inače, nevidljivi ljudskom oku i prosto oduzimaju dah.

- Mislim da je „Spicer” primer jednog od najvećih dostignuća čovečanstva - smatra Majk Verner, naučnik koji je učestvovao u ovom projektu (Science Alert).

Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

Među njegovim najvećim otkrićima je detektovanje svetlosti koju emituju planete izvan Sunčevog sistema, novi Saturnov prsten i sedam planeta iz planetarnog sistema TRAPPIST-1. „Spicer” je uspeo da zaviri u samu zoru vremena. Pomogao je da se identifikuje najudaljenija galaksija koju smo dosad otkrili.

- Naučio nas je o potpuno novom naličju kosmosa i omogućio nam bolje razumevanje načina na koji on funkcioniše. Pomogao nam je da postavimo pitanje o sopstvenom postanju i da li smo sami u svemiru - kaže Tomas Zurbaken, astrofizičar i pomoćni rukovodilac NASA-ine Uprave za naučne misije.

Spicer teleskop svemir Foto: Tanjug/AP

„Spicer” je puno doprineo oblikovanju i pripremi budućih misija, a 2021. će biti lansiran svemirski teleskop „Džejms Veb”, koji će predstavljati njegovog naslednika. „Spicer” se ne nalazi u Zemljinoj orbiti, već kruži negde oko Sunca. Nakon poslednje NASA-ine komande će usmeriti svoju antenu ka Suncu. Počeće da luta i kroz 53 godine će ponovo proći pored Zemlje, a zatim će nastaviti da krstari dublje kroz svemir, prema dalekim zvezdanim sistemima.

Video: Žene prvi put samostalno u svemiru

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA