≫ 

Otapanje najopasnijeg glečera na svetu prestravljuje naučnike: Još je strašnije nego što su mislili

Stručnjaci koji su proučavali ponašanje vode ispod ovog glomaznog komada leda, koji se naziva i „glečerom sudnjeg dana“, došli su od otkrića koja su ih veoma uplašila

  • 1

Tim naučnika sa Univerziteta u Džodržiji koji se bavi proučavanjem glečera Tvejts, koji se naziva i „glečerom sudnjeg dana“, došao je do novih saznanja u vezi sa njim, koja uopšte nisu prijatna. Naime, oni su otkrili da je voda ispod njega neobično topla, pišu Fox News.

Prema izveštaju ovih naučnika, voda sa kojom se glečer sa Antarktika dodiruje sa donje strane ima za dva stepena višu temeperaturu od standardne temperature smrzavanja.

- Tople vode u ovim delovima sveta, koliko god oni bili zabačeni, treba da nam posluže kao upozorenje na potencijalno kobne posledice koje nam donose klimatske promene. Ako temperatura vode izaziva topljenje glečera na Antarktiku, to će uticati na promene u nivou mora, što će ugroziti naseljena područja širom sveta – kaže David Holand, profesor sa Univerziteta u Njujorku i vodeći naučnik u ovom istraživanju.

Ako se glečer Tvejts otopi, to će značajno uticati na ceo svet. On će ispustiti količinu vode veličine Velike Britanije, zbog čega bi nivo mora mogao da poraste za 90 centimatara, čime bi bila ugrožena mnoga naseljena mesta u priobalju.

- To što je ispod njega zabaležena topla voda ukazuje na to da topljenje Tvejtsa može biti izazvano njenom temeperaturom, što je nezaustavljiv proces koji će drastično uticati na povećanje nivoa mora – objašnjava Holand.

Temperatura vode izmerena je u januaru posebnim uređajem koji je spušten do nivoa mora ispod glečera kako bi ispitao kretanje vode ispod njegove površine.

- Mi nismo hteli da ustanovimo samo da li je voda topla, nego i da utvrdimo nivo turbulencije i koliko on utiče na topljenje leda – kaže Aurora Basinski, diplomirana studentkinja sa Univerziteta u Njojorku, koja je merila nivo turbulencije.

Video: Ode još jedan glečer. Turisti oduševljeni dok se klimatolozi hvataju za glavu

V. T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Soko

    3. februar 2020 | 07:13

    Naučnici da znaju nešto pronašli bi nešto pametno i korisno a ne samo glupo .Oni su ti koji su doprineli uništenju svega što priroda i bog stvoriće.Jedini cilj im je da izmisle nešto protiv čovečanstva i uzmu pare.Još kad bi izmislili besmrtnost tad bi čovečanstvo nestalo zbog njihovog egoizma.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA