≫ 

Ubice, prostitutke, satanistički sveštenici: Oni su živeli grešnim životom, a onda su postali sveci

Pre nego što su se posvetili crkvi, biblijsko učenje im nije ništa mnogo značilo

  • 0
Strašni sud „Strašni sud“, freska u Sikstinskoj kapeli, Mikelanđelo, 1536—1541. Foto: Wikimedia Commons

Ubice, prostitutke, satanisti, lopovi - nisu svi sveci baš uvek bili za primer. Naprotiv, pre nego što su dospeli u kalendare i na ikone, neki su i tekako živeli "grešnim životom", a kako piše poljski portal "Wiadomosci", neki su bili gori i od najgorih grešnika.

Portal navodi nekoliko svetaca koje je, jednom kada istražite njihovu prošlost, teško povezati sa biblijskim učenjem.

Sveti Avgustin (4. i 5. vek)

Sveti Avgustin smatra se jednim od najvećih svetaca, ali i učitelja i filozofa zapadne crkve. Ipak, pre nego što se posvetio molitvi, pisanju i monaškom životu, dozvolio je sebi nekoliko mladalačkih grešaka. To još više čudi s obzirom da je njegova majka bila Sveta Monika, zaštitinica udatih žena.

Sveti Avgustin Sveti Avgustin Autor: Klaudio Koeljo

- Kao mladić on se nije obazirao na majčina učenja, već je vodio raskalašan život. Priča se da je čak i imao dete koje je napustio kako bi se posvetio karijeri u Rimu. U jednom trenutku se pridružio sekti manihejaca, dok se konačno nije posvetio hrišćanskim principima.

Sveta Olga (9. i 10. vek)

Kada su joj ubili muža i zapretili da ugroze pravo na presto njenog 3-godišnjeg sina, Olga, vladarka Kijeva, spalila je na prevaru svoje neprijatelje, dok su njeni vojnici pobili 5.000 neprijateljskih vojnika.

Istoričari će reći da je branila svoju zemlju, da je, kao mnogo pre i posle nje, samo ugušila ustanak i očuvala dinastiju Rurika, ali kako je ovih 5.000 duša mrtvih leglo na dušu svetice, pita se poljski portal?

Sveta Olga Sveta Olga Autor: Nikolaj Bruni

Tek nakon ovog pokolja Olga je prešla u hrišćanstvo i krstila se u Carigradu.  Uzela je ime Jelena, ali je pod starim, onim koje je imala kao paganka vikinškog porekla, ostala i dalje poznata.

Podigla je mnoge crkve, naročito u Kijevu i Pskovu. Rusi i Ukrajinci danas je slave kao "prvu iz Rusije koja je ušla u Božje carstvo" i nazivaju je "jednakom sa apostolima" jer je ona jedna od onih koji su doneli hrišćanstvo u njihov narod.

Sveta Fabiola (4. vek)

Pre nego što se posvetila dobrotvornom radu i pomaganju crkvama, Fabiola se razvela od svog prvog muža. Izvori (koje je doduše ostavio njen prijatelj sveti Jeronim) kažu da je njen prvi muž bio prema njoj nasilan i redovno ju je varao, "toliko često da su čak i prostitutke i robovi od njega imali manje partnera".

Sveta Fabiola Sveta Fabiola Autor: Žan-Žak Ener

Razvod je bio skandal, jer katolkinja kao ona nije mogla da se rastane sa jednim mužem, a onda uda za drugog. A upravo je to Fabiola uradila, protivno zakonu. Udala se za boljeg čoveka, ali celo društvo ju je posmatralo kao bigamistu. Iako ovo po današnjim standardima nije strašno, u 4. veku to je bio greh, toliki da su joj svete tajne zabranjene u crkvi.

U tom braku je ostala udovica, a kada je i prvi muž umro, pred svetom je bila slobodna. Vratila se crkvi i posvetila pomaganju siromašnim i bolesnim.

Sveta Marija Egipćanka (4. i 5. vek)

Jedni govore da je Marija bila prostitutka u Aleksandriji, mada je ona sama govorila da nikada nije uzimala novac za seks, već je menjala partnere "vođena neutaživom željom i neukrotivom strašću".

Sveta Marija Egipćanka Sveta Marija Egipćanka Foto: Wikipedia

Punih 17 godina živela je ovako, a prekretnica u njenom životu odigrala se u Jerusalimu, kada joj je nevidljiva sila branila da uđe u crkvu, dok su svi drugi ulazili i izlazili bez problema. Nakon što se pokajala i pomolila Bogorodici, gresi su joj oprošteni i uspela je da pristupi krstu.

Život je provela u pustinji, potpuno sama, hraneći se divljim rastinjem i moleći se Bogu da se izbori sa iskušenjima.

Sveti Dizma

Sveti Dizma bio je jedan od dva lopova koji su raspeti pored Hrista. Kada ga je jedan pitao: "Ako si ti Spasitelj, zašto ne spaseš i sebe, i nas", Dizma je odgovorio: "Zar se ne bojiš Boga ni ti, koji si pod istom osudom? Ali mi po pravdi jer primamo što smo delima zaslužili, a On - On ništa opako ne učini".

Legionar Longin probada Isusa Hrista tokom raspeća Hrist je raspet između dva razbojnika Foto: Wikipedia Commons/Eloquence

Hrist mu je odgovorio da će već taj dan biti s njim u Carstvu nebeskom. Dizma je bio lopov, ali se pokajao pre smrti i priznao Isusa Hrista.

Blaženi Bartolomej Longo (19. vek)

Bartolomej je dolazio iz katoličke porodice, ali se udaljio od crkve kada mu je majka umrla. Tokom studija u Napulju stekao je prijatelje iz paganske sekte i uskoro postao - satanistički sveštenik.

Držao je seanse, proricao sudbinu i organizovao orgije. Mislio je da može da izvodi pravu magiju, javno je ismevao hrišćanstvo i ubedio mnoge katolike da ostave crkvu i učestvuju u njegovim okultnim ritualima.

Bartolomej Longo Bartolomej Longo Foto: Wikipedia

No, vremenom je tonuo u depresiju i paranoju. Sve je više bio zbunjen i ispunjen mržnjom i nervozom. Imao je dijabolične vizije koje su ga plašile, sve dok nije doživeo nervni slom.

Nakon što ga je otac na samrti preklinjao da se vrati Bogu, Bartolomej je pomoć potražio u crkvi. Vratio se hrišćanstvu, zdravlje mu se popravilo, a uskoro se oženio i pobožnom ženom. Njih dvoje su podigli baziliku u Pompejima, a u starosti je sav svoj novac donirao crkvi.

Papa Jovan Pavle Drugi ga je 1980. godine proglasio blaženim.

(Telegraf.rs/wiadomosci)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA