≫ 

Eskobarovi nilski konji uništavaju ekosistem Kolumbije: Stručnjaci upozorili da će ih biti još više

Broj nilskih konja porastao je tokom godina i procenjuje se da ih danas ima oko 80. Prema studiji koju je objavio dnevnik "Ekologija", ovi nilski konji postali su "invazivna" vrsta koja "pravi pustoš na vodenom ekosistemu"

  • 1

Najpoznatiji kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar bio je, između ostalog, poznat i po svojoj ljubavi prema egzotičnim životinjama. Početkom osamdesetih Eskobar je izgradio ilegalni zoo vrt na svom imanju u kom su se nalazili nilski konji, zebre, žirafe i nosorozi.

Nakon što je Eskobar ubijen 1993, većina tih životinja je premeštena u zoo vrtove, ali ne i četiri nilska konja.

Njihovo premeštanje nije bilo moguće i ove životinje su ubrzo počele da žive u reci Magdalena.

Broj nilskih konja porastao je tokom godina i procenjuje se da ih danas ima oko 80. Prema studiji koju je objavio dnevnik "Ekologija", ovi nilski konji postali su "invazivna" vrsta koja "pravi pustoš na vodenom ekosistemu".

Tim istraživača sa Univerziteta Kalifornija u San Dijegu i Univerziteta "Pedagogika i Tehnologika Kolumbije" proučavao je kvalitet vode na mestima gde ovi nilski konji žive i uporedila ih sa jezerima na kojima životinja nema.

Prema toj studiji, nilski konji izlučuju velike količine otpada u jezera, menjajući njihov sastav i nivo kiseonika. To je zato što izlučevine štete algama i bakterijama.

Prema tvrdnjama autora studije Džonatana Šurina, nilski konji imaju veliki uticaj na ekosisteme u rodnoj Africi, a sličan uticaj je primećen i kada su oni uvezeni na potpuno novi kontinent.

Studija je upozorila i da bi populacija nilskih konja u Južnoj Americi mogla da skoči u narednih nekoliko godina, a to bi moglo da našteti drugim stvorenjima koja žive u rekama, kao što su kornjače.

Video: Zbog njih mit o Pablu Eskobaru i dalje živi: Upoznajte neobični vrt u Kolumbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Vele

    5. februar 2020 | 11:37

    Ostavite prirodu i prirodnu selekciju na miru, aman vise!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA