Pronašli bunar star 7.000 godina, koriste šećer da bi ga očuvali

Kako se navodi u objavi, istaživači pokušavaju da pronađu način kako da osuše drvo i očuvaju bunar

  • 2
Meksički arheolozi iz Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju objavili su da su pronašli pećinu u svetilištu Maja Čičen Ici, u kojoj su otkrili oko 200 keramičkih posuda u skoro netaknutom stanju. Posude datiraju iz perioda oko 1.000. godine i sadrže delove kostiju i spaljene materijale, koji su dati na analizu. Foto: Karla Ortega/Mexico's National Institute of Anthropology and History/AP

Arheolozi su pronašli bunar u istočnoj Evropi koji je star 7.000 godina iz doba neolita, a stručnjaci smatraju da je to najstarija drvena struktura na svetu.

Prema rečima istraživača u Češkoj, reč je o četvrtastom bunaru od hrasta kog su navodno napravili zemljoradnici 5256. godine pne, a naučnici su došli do ovog podatka analizom tri prstena u drvetu, koristeći metod poznat po imenom dendrohronologija.

- Bunar je očuvan zato što je vekovima bio pod vodom. Da ga ne bismo uništili, ne smemo da dozvolimo da se osuši - rekao Karol Bajer sa Odeljenja za restauracije na Univerzitetu Pardubice.

Kako se navodi u objavi, istaživači pokušavaju da pronađu način kako da osuše drvo i očuvaju bunar, koristeći šećer kako bi održali ćelijsku strukturu.

- Interesantno je da su uglovi napravljeni od oborenih trupova, koji su najverovatnije posečeni na jesen ili tokom zime 5259. ili početkom 5258. godine pne - kaže Mihal Ribniček Odeljenja za drvnu nauku na Univerzitetz Mendel.

Bunar je 140 centimetara visok, a baza mu je u obliku kvadrata, dimenzija 80 sa 80 centimetara, a pronađen je prošle godine tokom konstrukcije puta D35 u blizini Ostrova u Češkoj. Novo otkriće, međutim, otkriva kakve veštine su posedovali ljudi u doba neolita, te su istraživači ostali u iznenađenju.

- Dizajn govori da je u pitanju napredna konstrukcija u pitanju - kažu autori studije i navode da, ko god da ga je napravio, bio vrlo precizan pošto je morao da ima alate od kamena, kostiju, roga ili drveta.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Brana

    5. februar 2020 | 22:56

    Eno u Vinci celo naselje starije od 8.000 godina p.n.e.Ne znam sto to nikoga ne zanima?Aaah daaa pa to je u Srbiji,necemo da priznamo...

  • ratar

    6. februar 2020 | 02:19

    Joj brate jel ovo u fazonu bajka za laku noc deco?🤣🤣🤣.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA