≫ 

Sibirska zima umalo je ubila mačku: Ponovo stoji na sve četiri noge zahvaljujući naučnicima

Podvig ruskih veterinara produžio je život bespomoćnoj životinji

  • 1
Mačka sa protezama Printscreen/Youtube/Vetclinika BEST

Životinje koje se suoče sa ovako teškim traumama najčešće budu uspavane, ali su plemeniti ljudi uložili ogroman napor da mački produže život.

Siva mačka Dimka je ugradnjom proteza od titanijuma dobila novu priliku. Umesto šapa koje je izgubila pretprošle zime, sada ima implante.

Proteze su nastale saradnjom veterinara Sergeja Gorškova i istraživača sa Politehničkog univerziteta u Tomsku. Napravljene su od titanijuma, a potom povezane sa kostima mačke.

- Dimka je postala druga mačka na svetu koja ima proteze na sve četiri noge. Reč je o metalnim šapama kreiranim samo za Dimku. Finalni čin izrade odrađen je na 3D štampaču - saopšteno je sa Univerziteta u Tomsku.

Da bi smanjili mogućnost odbacivanja veštačkog materijala, naučnici su proteze obložili mikroaktivnim slojem kalcijum-fosfata.

- Spoljašnji delovi proteze takođe su štampani na 3D štampaču i izrađeni u obliku mačijih šapa - navode sa ruskog univerziteta.

Četvorogodišnja mačka spasena je od smrzavanja na jednom putu u Sibiru 2018. godine. Ekstremno niska temperatura napravila je promrzline na njenom telu opasne po život. Dimka je tada izgubila šape, rep i uši, piše Fox news.

Operacija su izveli veterinari klinike BEST u Novosibirsku. Postupak je protekao u dve faze: najpre je Dimka tokom jula 2019. godine dobila implante u prednjim nogama, a potom i preostala dva u decembru 2019. godine.

Stručnjaci sa Univerziteta u Tomsku kažu da je mačka sada sposobna da vodi normalan život. Može da hoda, trči i prelazi stepenice.

Video: Upoznajte najdebljeg mačka na svetu

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Svetlost

    6. februar 2020 | 12:32

    Nema te nagrade, priznanja, koji mogu ovim ljudima da zahvale za ovakve poduhvate.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA