≫ 

Spremite se, sutra nam dolazi Supermesec: Tačno u ovo vreme pogledajte ka nebu

Nazivaju ga još i Snežni Mesec, kao i Mesec gladi

  • 2

Ako ste ljubitelj posmatranja neba, obavezno u svoj planer upišite termin za predstojeće nedeljno jutro. U ranim jutarnjim satima 9. februara, na nebu će se pojaviti Super-Snežni Mesec, piše „Mirror“.

Pun mesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvetljena. Istovremeno, Mesec će takođe biti veoma blizu našoj planeti, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svetliji.

Mesec Foto: pixabay.com

Super Snežni mesec pojaviće se u ranim časovima u nedelju, 9. februara, a najintenzivniji će se biti u 08:33 po centralnoevropskom vremenu.

- Mesec će biti pun oko tri dana, od petka uveče do ponedeljka ujutro, čineći ovaj vikend - vikendom punog Meseca - rekao je Gordon Džonston iz NASA.

Ovakav mesec dobio je više imena tokom istorije, a najčešća su Snežni Mesec ili Mesec gladi.

Plemena koja su živela na severoistoku SAD zvali su ga Snežni ili Olujni Mesec, zbog obilnih snežnih padavima koje su tipične za ovaj deo godine. Loše vreme i snežne oluje otežavale su lov, pa su ovaj mesec nazivali i Mesec gladi.

I dok je Mesec pun više puta tokom godine, ovaj specifični biće Supermesec. Supermesec nastupa kada je orbita Meseca najbliža Zemlji, a u isto vreme je Mesec pun.

- Putanja Meseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mesec periodično približava Zemlji, i udaljava od nje. Najdalja tačka ove elipse naziva se Apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža tačka je Perigej, i prosečno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mesec pojavi u Perigeju, on je malo svetliji i veći od običnog punog Meseca i tako dobijamo Supermesec - objašnjava Gordon Džonston.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati da čekate na sledeći Supermesec koji će se ponovo pojaviti 9. marta.

Video: Mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo: Ovako je izgledalo sletanje na Mesec

(G. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Radosna zena

    8. februar 2020 | 10:54

    Gledajte u Boga koji je stvorio mesec i radujte se

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA