• 0

Koriste jezik na najbolji način: Pingvini komuniciraju kao ljudi, imaju čak dve odlike našeg govora

Naučnici su utvrdili da ove specifične ptice prilikom razgovora koriste slične principe kao i mi

  • 0

U većini ljudskih jezika najčešće reči su one kratke, a izgleda da isto važi i za pingvine. Tim istraživača iz Italije otkrio je da afrički pingvini koriste iste govorne šablone kao i ljudi, što je prvi put ustanovljeno za neku životinju koja nije primat, piše CNN.

Tim naučnika snimio je 590 poziva za parenje kod 28 afričkih pingvina iz tri različite kolonije u italijanskim zoološkim vrtovima. Ovi pozivi zvuče slično kao njakanje magarca, piše u studiji, zbog čega se ovi pingvini nazivaju i magareći pingvini.

Istraživanje je otkrilo da vokalne sekvence koje koriste sadrže tri različita sloga koja nisu iste dužine i da najčešće upotrebljavaju kratke „reči“, dok se duže sastoje od tih kraćih slogova.

Ovo je pokazalo da pingvini, bar ovi afrički, govore jezikom koji ima dve odlike ljudskog govora – najčešće korišćene reči su kratke, a kada se koriste u dužim rečenicama, još više se skraćuju.

Pingvini upotrebljavaju slogove kako bi komunicirali na najekonomičniji način, pa najkraće od njih koriste za najčešće pozive, zaključuju naučnici.

Ovo nije prvi put da je kod pingvina otkrivena odlika slična ljudskoj. Pre ovoga ove ptice privukle su pažnju kada je ustanovljeno da one imaju i partnere istog pola.

Afrički ili magareći pingvini žive na obalama Južne Afrike i Namibije.

(V. T.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima