≫ 

Presedan: Država mora da plati odštetu građanima zbog smoga

Država je, kako sudija misli, pogazila pravo na slobodu kretanja i udisanje svežeg vazduha

  • 1
Poljska more

Foto: Shutterstock

Poljski sud je naredio da država mora da plaća odštetu Poljacima zbog toga što ne vodi dovoljno odlučnu i efikasnu borbu protiv zagađenja životne sredine i time krši prava Poljaka na slobodu kretanja i udisanje svežeg vazduha.

Glumica Gražina Volščak i nekoliko drugih javnih ličnosti tužilo je u decembru 2018. godine, poljsku državu zbog toga što ne preduzima dovoljno da gradovi u Poljskoj ne budu među prvima na neslavnoj listi najzagađenijih mesta za život u Evropi.

Volščak je tražila da država uplati odštetu nevladinoj organizaciji za pomoć obolelima od raka, a sud je, pozivajući se i na izveštaj nacionalne revizorske kancelarije (NIK), uvažio navode iz tužbe da je zbog smoga pogaženo njeno pravo na slobodu kretanja, pravo da izađe iz kuće kad želi i da udiše čist vazduh.

- Evropska legislativa, posebno direktiva Evropskog parlamenta iz 2008. godine, obavezuje Poljsku da vodi računa o zagađenju vazduha. Država je od tada preduzimala niz koraka, ali sa zakašnjenjem i nedovoljno efikasno. Kriva je za nedovoljnu aktivnost - konstatovala je sudija Barabara Sita Latala.

NIK je u izveštaju upozorio da je Poljska jedna od članica Evropske unije s najvećim zagađenjem vazduha, a da je maksimalno zagađanje smogom mestimično dva puta veće od dozvoljenog i da mere koje preduzimaju država, vlada i lokalne samouprave nisu dovoljne.

Sudija Sita Latala konstatovala je u presudi da je država pogazila pravo Volščakove na slobodu kretanja, udisanje svežeg vazduha, na šetnju i na provetravanje prostorija u njenoj kući.

- Sasvim sigurno joj je naneta šteta, jer bez straha za svoje zdravlje ne može da se bavi aktivnostima napolju - rekla je sudija i naredila da država isplati odštetu od 1.190 evra.

Glumica je prva osoba koja se pred poljskim sudovima, presudom koja za sada nije pravosnažna, izborila za potvrdu da je njeno pravo da udiše vazduh nezagađen smogom.

Odšteta jeste simbolična, ali ima dalekosežni značaj kao presedan, pošto je pri kraju proces po sličnoj kolektivnoj tužbi kojoj su se priključile stotine Poljaka.

Video: Na zagađenje vazduha utiču dve vrste čestica i njihov uticaj na organizam je opasan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ivan

    10. februar 2020 | 14:51

    i kod nas bi to trebalo, barem tad bi mogao da priustim ovaj ruski preciscivac vazduha koji sam video sebi ... ovako ne mogu ni to

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA