• 0

Androidska opera: Robot koji maestralno diriguje simfonijskim orkestrom, pa u zanosu i zapeva

Publika je sa uzbuđenjem pratila komad koji traje 7 minuta, ali su priznali da im je jedna stvar nedostajala

  • 0

Alter 3 je vrlo talentovani robot humanoid. On je dirigent jedinstvene androidske opere pod nazivom "Jeziva lepota". Njegovi pokreti zastrašujuće nalikuju ljudskim, ali je lice to koje ponajviše oduzima dah. Počiva na njegovom metalnom skeletu i najdelikatniji je deo robotovog telesnog sklopa.

Dešava se da se Alter 3 razmaše u zanosu simfonije, a orkestar mora da prati svaki pokret njegovih ruku, kako otkriva Keičira Šibuja, kompozitora "Jezive lepote", iz Japana. Iako je on sastavio muziku za ovaj komad, robot je taj koji diktira tempo i dinamičnost nastupa uživo. I ne samo to - Alter 3 doprinosi izvedbi i svojim elektronskim glasom.

On je već imao priliku da izvede androidsku operu pred publikom, a nedavno je to učinio i u Šardži, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao dirigent simfonijskom orkestru sastavljenom iz ljudi od krvi i mesa. Publika je svakako bila oduševljena nesvakidašnjim prizorom, ali im je nedostajalo "ljudskog dodira", kako su sami kasnije priznali. Kompozitor tvrdi da ga ovi komentari nisu pokolebali.

- Nakon završetka nastupa, primetio sam da je publika u Šardži bila tiša od evropske, pa sam se zabrinuo da im se nije dopao. Ipak, na kraju su nas pozdravili gromoglasnim aplauzom - kaže Šibuja za Euronews Living.

Androidska opera "Jeziva lepota" deo je izložbe "Šardžapan" u organizaciji Fondacije za umetnost u Šardži, trećem gradu po veličini u Emiratima. Ova izložba posvećena je susretu umetnosti sa tehnološkim dostignućima iz oblasti zvuka i ozvučenja iz Japana, a namera je da se istraži u kakvom su dodiru priroda, tehnologija i čovečanstvo.

Video: Od urina migranata pravi se pivo, pračovek spava s kamenom u ruci, mašina govori u stilu Crnjanskog

(N. I.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima