Naučnici na pragu revolucionarnog otkrića: Kišu bismo uskoro mogli da koristimo na neverovatan način

Posle mnogo proučavanja i neuspešnih pokušaja, konačno je otkriven princip koji bi mogao da nam omogući da kišne kapi iskoristimo kao izvor energije

  • 1
kiša Pixabay.com

U prethodnih nekoliko godina stručnjaci su bezbroj puta pokušavali da iskoriste kišu za proizvodnju električne energije, ali im to nije pošlo za rukom. Ipak, sada smo na korak do otkrića, jer su naučnici uspeli da razviju generator koji koristi kišu kako bi proizveo iznenađujuće visoku voltažu, piše Engadget.

Samo jedna kapljica kiše može da stvori 140 volti, to jest dovoljno energije da lagano upali 100 malih LED sijalica.

Raniji generatori uspevali su da proizvedu „hiljadu puta manje“ energije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Hongkongu.

Novi dizajn generatora sparuje aluminijumsku elektrodu sa indijum-kalaj-oksidnom eletrodom, obloženom politetrafluoretilenom, materijalom sa „kvazitrajnim“ naelektrisanjem. Kada kapljica padne na ovu površinu, ona povezuje ove dve elektrode i stvara zatvoreno strujno kolo. To omogućava potpuno oslobađanje svog prikupljenog naelektrisanja.

Ova tehnologija može da podnese i dugotrajnu kišu. Ako na generator konstantno padaju kapi kiše, naelektrisanje se akumulira do kranjeg kapaciteta.

Potrebno je još rada na ovom generatoru kako bi se od njega dobio praktični proizvod. Kratak nalet energije lako je postići – sada treba naći način za njeno akumuliranje kako bi se ona konstantno proizvodila.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA