≫ 

Istraživanja pokazuju: Runasti mamuti nisu izumrli zbog nagle promene klime

Runasti mamuti bili su jedna od najzastupljenijih vrsta koje se prilagodila na hladne uslove života kakvi su vladali na Zemlji pre 11.700 godina

  • 0
mamut Foto: Wikimedia/Thomas Quine

Izumiranje vrste runastih mamuta koji su naseljavali prostore Sibira, po svemu sudeći, uzrokovano je razvojem genetskih defekata, pokazuju nova istraživanja na ovom polju. Jedna od najnovijih studija koja se bavila DNK analizom ostataka životinja ove vrste pronađenih na arktičkom ostrvu Vrangel nedaleko od obala Sibira, objavljena je u žurnalu Univerziteta u Oksfordu.

Runasti mamuti bili su jedna od najzastupljenijih vrsta koje se prilagodila na hladne uslove života kakvi su vladali na Zemlji pre 11.700 godina, u periodu pleistocena, pokazuje studija, a prenosi CTVNews.

Promene u temperaturi i drastično otopljavanje koje je sa sobom doneo period Holocena, dovele su do izumiranja brojnih vrsta koje su naseljavale stepske tundre, poput pećinskih medveda, dlakavih hijena, dlakavih nosoroga, kao i kontinentalnih mamuta.

Izolovana populacija mamuta sa ostrva Vrangel, koja je ostala odsečena od kopna usled podizanja nivoa mora, bila je suočena sa nestašicom vode za piće na ostrvu, ali je i pored toga izumrla tek pre 5.000 godina, te pravi razlog njihovog nestanka, kako sugeriše studija, još uvek ostaje nepoznat.

Poredeći DNK ostatke životinja sa ostrva Vrangel sa ostacima koji pripadaju nekim starijim vrstama mamuta kao i današnjim azijskim slonovima, istraživači su identifikovali brojne primere genetskih mutacija koje su imale posledice na važne funkcije organizma kod ovih životinja, poput neurološkog razvoja, plodnosti muških jedinki, nivoa insulina i sposobnosti da se prepoznaju mirisi biljaka.

I dok definitivan razlog izumiranja populacije mamuta sa ostrva Vrangel još nije utvrđen, kontinuirano smanjivanje populacije u kombinaciji sa izolovanom prirodom njihovog staništa, prouzrokovalo je podložnost mamuta genetskim poremećajima, što je sprečavalo razvoj ove vrste, zaključuje se u studiji.

Video: Ribari u mulju pronašli oklop praistorijskog sisara

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA