≫ 

Ljubav jača od bolesti: Blizanac smršao 30 kilograma da bi bratu donirao bubreg

Nije se dvoumio oko odluke koja je njegovom bratu produžila život

  • 0
operacija Foto: Pixabay

Ljudi su spremni da podnesu najveće žrtve, kada je život člana porodice u opasnosti.

Dalton Igli je pre četiri godine otkrio probleme sa krvnim pritiskom. Bio je zaposlen u kompaniji koja se bavi odvoženjem smeća. Na lekarskom pregledu u Pensilvaniji otkriveno je da pati od zastoja rada bubrega, a bolest je bila u odmakloj fazi.

Danas Dalton ima 29 godina i oseća se sjajno. Ipak, teško da bi ozdravio da nije bilo njegovog brata. U kritičnom periodu života dobio je upalu bubrega, što je bio uzrok prestanka rada organa.

- Prebacili su me u bolnicu, jer su lekari sumnjali na moždani udar. Saznao sam da imam problema sa bubrezima. Bio sam u čudu, jer sam se do tada osećao sasvim dobro. Nisam verovao da mi je život ugrožen, bilo mi je samo 26 godina - navodi Dalton.

Daltonovi bubrezi su u aprilu 2017. godine prestali sa radom i tada je prvi put otišao na dijalizu. Stanje se pogoršalo u januaru 2018. godine, kada je dobio upalu pluća. Napustio je težak fizički posao, a lekari su rekli da mora na transplantaciju, piše Unilad.

Tada se, na svu sreću, pojavio njegov brat Džejms. Nije oklevao da mu pomogne i odmah je bratu blizancu ponudio svoj bubreg za presađivanje.

- Nisam tražio da Džejms donira organ. Jednostavno je želeo da pomogne - kaže Dalton.

Nije sve bilo idealno. Džejms je imao višak kilograma, a glavni uslov za transplantaciju bio je smanjenje telesne mase. Morao je da smrša oko 30 kilograma, kako bi bio spreman za operaciju.

- Moj život se promenio iz korena. Želeo sam da pomognem bolesnom bratu, pa doživeo sam potpuni preobražaj - kaže momak iz Oklahome.

Zdrave navike postale su njegova svakodnevica. Spavao je duže, vodio računa o ishrani i počeo redovno da vežba. Transplantacija je uspešnao urađena, a Daltonu posle operacije nisu bili potrebni lekovi koji sprečavaju odbacivanje organa. Još uvek se nije vratio na posao, ali nada se da će uskoro.

Džejms nije sumnjao u uspeh operativnog zahvata.

- To je bila prilika da učinim nešto dobro za bližnjeg svog, osobu sa kojom sam odrastao. Uradio sam ono što bi svako na mom mestu i ne postoji ništa lepše od saznanja da sam bratu produžio život - kaže Džejms.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA