• 0

Tejt galerija nije kriva što posetioci vire komšijama u kuće: Muzej na sudu pobedio bogataše

Spor je počeo 2016. godine, kada je galerija otvorila novo krilo...

  • 0

Stanovnici luksuznog naselja u Londonu koji su pokušali da spreče posetioce susedne galerije Tejt modern da vire kroz staklene zidove njihovih apartmana, izgubili su danas slučaj pred Apelacionom sudu.

Spor je počeo 2016. godine, kada je galerija otvorila novo krilo, Blavatnik bilding, sa panoramskom platformom na najvišem spratu, odakle se posetiocima pruža pogled na obližnje naselje Neo benksajd.

Tate modern, galerija, London

Tejt modern ima novi vidikovac Foto: Printskrin/Youtube

Stanovnici kvarta žalili su se da su posetioci galerije Tejt gledali u njihove apartmane, fotografisali ih i postavljali njihove slike na internet, a u nekim slučajevima koristili i dvogled da bi bolje osmotrili unutrašnjost stanova.

Kako prenosi Rojters, na Instagramu su se između juna 2016. i aprila 2018. godine pojavile ukupno 124 fotografije stanova, a procenjuje se da ih je videlo 38.600 ljudi.

Kao odgovor na žalbu stanara, Tejt je postavio obaveštenje u kojem moli posetioce da poštuju privatnost suseda i naložio službenicima obezbeđenja da spreče fotografisanje.

Vlasnici četiri stana su, međutim, podneli zahtev sudu da neredi Tejt galeriji da spreči posetioce da zaviruju u njihove stanove, navodeći da "vidikovac galerije predstavlja nerazumnu smetnju za njihovo uživanje u domu".

Postupak koji su pokrenuli nije naišao na mnogo simpatija brojnih stanovnika Londona koji se bore da pronađu smeštaj u pretrpanom gradu, a koji mogu da priušte. London je, inače, jedan od najskupljih gradova u Evropi kada je reč o najamu i kupovini nekretnina.

Apelacioni sud je konstatovao da je slučaj postavio ozbiljna zakonska pitanja, kao na primer da li gledanje u tuđ stan može da predstavlja smetnju u pravnom smislu.

Sud je odgovorio da ipak ne može jer, za razliku od buke, prljavštine, gasova i mirisa, gledanje teško može da bude podvrgnuto objektivnom testu.

Galerija Tejt modern, koja se nalazi u bivšoj elektrani na južnoj obali Temze, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Velike Britanije.

Video: Na Mirjevu se srušio zid sa nelegalne gradnje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima