• 1

Posle brodoloma nasred Pacifika bili su zarobljeni na pučini mesec dana: Evo kako su preživeli

Četvoro putnika čudom je spašeno posle trideset dana provedenih u čamcu nasred pučine

  • 1

Četvoro preživelih bili su među 12 putnika koji su krajem godine krenuli na putovanje iz Papua Nove Gvineje. Na putu ka Karterovim ostrvima doživeli su brodolom u kojem je osam osoba poginulo. Ostali putnici uspeli su da ostanu na površini Pacifika, gde su mesec dana čekali spas ili smrt.

Putnici kažu da su uspeli da prežive zahvaljujući kišnici i kokosovom orahu. Čudom su spašeni krajem prošlog meseca i ispričali su priču o borbi za goli život.

Među preživelima je žena, njeno dvanaestogodišnje dete, muškarac koji je u dvadesetim godinama života i čovek po imenu Dominik Stoli. Njegov identitet je jedino poznat javnosti. "Solomon Star News" piše da su spaseni 23. januara, mesec dana posle polaska na putovanje.

Čamac je krenuo iz mesta Buka koje se nalazi na ostrvu Bugenvil u jugoitočnom Pacifiku. Putnici su krenuli ka Karterovim ostrvima gde je trebalo da provedu Božić. Krajnja destinacija nalazi se na oko 100 kilometara od mesta gde je počelo kobno putovanje.

Stoli kaže da se brod prevrnuo i tom prilikom usmrtio osmoro putnika među kojima je i jedna beba. Nije objasnio šta je uzrok strašne nesreće.

Preživeli su, prema Stolijevim rečima, uspeli da okrenu čamac i izbace svu vodu iz njega. Stoli tvdri da su pojedini putnici potom preminuli na brodu, ali nije želeo da otkrije okolnosti pod kojima je smrt nastupila, piše Insider.

Papua Nova Gvineja

Foto: Pixabay/ BeaAmaya

Pokušali su da pomognu povređenima, ali bez uspeha.

- Nismo ništa mogli da uradimo. Kada smo shvatili da su preminuli, njihova tela smo spustili u vodu. U brodolomu je stradao par sa kojim je putovala beba. Ja sam brinuo o njoj, ali je potom i ona umrla. Žao mi je što nisam uspeo da pomognem toj porodici - navodi Stoli.

On veruje da je tokom tih dana prošlo mnogo ribarskih brodova, ali nijedan nije bio u blizini kako bi spasao preživele.

Dana 23. januara jedan ribar je spazio čamac na kojem su se bili preživeli putnici.

- Pronašli su nas u blizini obala Nove Kaledonije. Dali su nam vodu i hranu. Potom smo 8. februara stigli do Honijare, glavnog grada Solomonovih ostrva - navodi Stoli.

Četvoro preživelih putnika su lečeni od dehidratacije. Svako od njih je rekao da su preživeli zahvaljujući plodovima kokosa i kišnici. Ostaje nejasno gde su našli kokosove orahe i da li su kišnicu skupljali iz posude kojom su prethodno izbacili vodu iz čamca.

Trenutno se nalaze u bolnici, pod zaštitom visokog komesara Papua Nove Gvineje Džona Balavua.

Video: Ratni brod u oluji! Talasi ga bacali kao igračku!

(N. N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hd

    Zna se se da ti brodolomci uvek budu kanibali. A tek, bord se prevrno pa camac prevrnuti iz njega izbacili vodu, a potom kaze text, vec je par ljudi umrlo da brodu. 😂

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima