• 0

Kako sibirski beskućnici u Omsku preživljavaju na minus 30?

Zimi je najteže ljudima bez krova nad glavom

  • 0

Aleksej Vergunov poput mnogih beskućnika iz Sibira provodi noći pod otvorenim nebom na temperaturi od -30 stepeni Celzijusa. Živi kao beskućnik na ulicama Omska 11 godina, a sada ima 46. Spava pored ogromne industrijske toplovodne cevi. Opasna instalacija ga ipak održava u životu. Ukoliko leži suviše daleko od nje, mogao bi da umre od hladnoće. Kada se nađe previše blizu, rizikuje da dobije ozbiljne opekotine. Pijanstvo donosi loše procene koje mogu biti fatalne za Vergunova.

- Noću spavam zatvorenih očiju, ali čujem sve - kaže Vergunov.

Nekada je želeo da započne novi život. Pre dve godine je Aleksejeva prijateljica Aljonka preminula od raka jetre i njemu se srušio svet. Živeli su zajedno u blizini železničke stanice.

- Živim od danas do sutra i to je to. Kada bih našao ženu poput nje, možda bih se ponovo vratio normalnom životu. Ne mogu da nađem nikoga kao što je Aljonka - kaže razočarani beskućnik.

Dobri komšija

Vergunov koji sebe naziva i Ljoka Brada jedan je od 3.500 beskućnika iz sibirskog grada Omska. Pravi broj verovatno je veći od zvaničnog podataka. Jedan je od retkih koji ljubazno pozdravlja prolaznike i zastaje kako bi ćaskao sa njima.

- Smrzavaš se u stanu ispod tri ćebeta, a ja uživam između cevi - šali se Vergunov sa svojim sugrađaninom.

Vergunov obožava noć. Iako je tada veoma hladno, grad i lokalna deponija su potpuno pusti. Tamo traži staklene flaše i ostale reciklažne sirovine, a potom razmeni za nešto novca, piše Rojters.

Omsk od Moskve dele tri časovne zone. U gradu postoji utočište za beskućnike. Dom se nalazi na periferiji, ali Vergunov ne želi da ode tamo, jer mu lokalni beskućnici ne dozvoljavaju da pretražuje obližnju deponiju.

Dobrotvorna organizacija Karitas donira hranu i garderobu beskućnicima Omska. Vergunov takođe pomaže ljudima koji dele njegovu sudbinu. Spasio je svog prijatelja Aleksandra, kada ga je grupa tinejdžera zapalila.

Nije kasno za preokret

Bol i nesreća nekada motivišu beskućnika da promeni život. Ljusa Stepanova (44) želi da se vrati normalnom životu posle 27 godina lutanja ulicama. Prošlog meseca primljena je u bolnicu, jer je dobila ozbiljne opekotine od toplovodne cevi. Sada živi u selu Rozovka, 30 kilometara daleko od Omska.

- Želim da se vratim kući, kod majke. U detinjstvu sam imala drugačije snove, ali taj brod je otišao i sada je prekasno - kaže Stepanova.

Video: Moldavski Sab ziro prkosio sibirskom mrazu: Istrčao je 50 kilometara na -60 stepeni Celzijusa

(N.N.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima